Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

Διαφημιστικό διάλειμμα-Νύχτες καλοκαιριού


Η παράσταση μας έχει και διαφημίσεις. Όπως κάθε προβολή που τιμά τον εαυτό της, έτσι και εδώ θα προηγηθεί ένα σύντομο διαφημιστικό των "προσεχώς" αυτού του καλοκαιριού στη Λευκωσία.

Να ανοίξω εδώ μια παρένθεση και να ενημερώσω τον Π.Καποδίστρια, ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης με κυριότερο "αξιοθέατο" την πράσινη γραμμή. Είναι επίσης η πόλη στην οποία αντί να προβάλλονται τα τείχη της, και να αναδειχθεί το ενετικό παρελθόν της πόλης, όπως π.χ γίνεται με την Ρόδο, η δήμαρχος αποφασίζει να χύσει μπετά και να κατασκευάσει μια μοντέρνου τύπου πλατεία στο κέντρο. Σκάνδαλα σκανδάλων μ'αυτήν την ανάθεση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το μεγαλύτερο όραμα των δημάρχων Λευκωσίας, όπως διατυπώθηκε από τον πρώην δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη και συνεχίστηκε από τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα είναι η ένωση των αποχετευτικών με την κατεχόμενη Λευκωσία. Η δημαρχεία της Ελένης Μαύρου, σημαδεύτηκε την διάνοιξη της οδού Λήδρας από το προτεκτοράτο του κατοχικού καθεστώτος, ώστε να ενισχυθούν τα οικονομικά των πτωχών τουρκοκύπριων και έποικων εμπόρων. Οι δικοί μας θεώρησαν την κίνηση αυτή ως την λύση του κυπριακού και για ένα διάστημα η περιοχή έμοιαζε με το πανηγύρι του κατακλυσμού ( θα μιλήσουμε άλλη φορά γι'αυτό το πανηγύρι) .

Γενικά στη Λευκωσία πάντα κάτι γίνεται. Ιδίως τώρα που αυτή απέκτησε "πολιπολιτισμικό"χαραχτήρα με τις συνοικίες Ασιατών, Αφρικανών, Γεωργιανών, Σύριων, Σείριων (καλά το παράκανα), που συγκροτούνται στην "εντός των τειχών"Λευκωσία, η πόλη είναι ένα παράθυρο στον κόσμο! Να πούμε επίσης ότι η δήμαρχος αρνείται πεισματικά, τόσο την έγερση βουδιστικού ναού ( λόγω "οχλαγωγίας") όσο και καινούργιου καθεδρικού ναού ( λόγω αρχιεπισκόπου). Πέρυσι επίσης, στα καλά καθούμενα, έπεσε η στέγη του Δημοτικού Θεάτρου, και τελούσε θερινό. Όπως σας είπα, πάντα κάτι γίνεται στη Λευκωσία. ( γι'αυτό νιώθω να μου ταιριάζει ως πόλη).Για να δούμε τί γίνεται "πολιτιστικώς" σε όσο καλοκαίρι μας απομένει.

Στα χέρια μου έχω ένα πτυσσόμενο οκτάφυλλο, χρώματος μπλου, με τον τίτλό "Νύχτες καλοκαιριού", εκδιδόμενο, από ποιόν άλλο;Από τον Δήμο Λευκωσίας. Το βλέπετε όλοι; Και οι πίσω; Ωραία. Χορηγοί: ΚΟΤ, ΣΠΕ Παλουριώτισσας, Υπουργείο Παιδείας (το οποίο συνήθως επιχορηγεί χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων, μας εκπλήσσει εδώ), το Βελούτο Καζα( αναθεμαν με τζι αν ηξέρω τι ένι) και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο. Μάλιστα. Για να δούμε τί έπεται, σε όσο καλοκαίρι μας έμεινε.

21 Αυγούστου 2009
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκεται εν εξελίξει μια συναυλία από την "Ανδρομική κομπανία"ένα φοιτητικό, ρεμπέτικο σχήμα, στο Πολυεργαστηριακό Κέντρο Χρυσαλινιώτισσας. Με άλλα λόγια ελάτε να βαρεθούμε μαζί. Φαντάζομαι ( δεν έχω ιδέα ποιοί είναι, εξηγούμαι) μια τραγουδίστρια μαυρισμένη, με ξώπλατο φουστάνι και ύφος ψωνισμένο και θεατρικό, και ένα τραγουδιστή με το ίδιο ύφος και γιλέκο, να ανταγωνίζονται στα ντουέτα χωρίς κανένας να καταδέχεται να κάνει δεύτερη φωνή με εκκωφαντικά και άκρως αντιακουστικά αποτελέσματα.Επίσης, φαντάζομαι εκπαιδευόμενους στο μπουζούκι κατα τα αντικοινωνικά εφηβικά τους χρόνια νεαρούς, να παριστάνουν τώρα τους οργανοπαίχτες, και είτε να ψιλοφλερτάρουν με τους τραγουδιστές, προσπαθώντας να μας δώσουν την εντύπωση ότι κάτι παίζει με την γκόμενα που τραγουδά, είτε να παριστάνουν τα βαριά πεπόνια επικεντρωνόμενοι στο όργανο τους και στη συννεφιασμένη Κυριακή, μπροστά από ένα κοινό άνω των 60 χρόνων. Κάτι σαν την λαϊκή ορχήστρα του ΡΙΚ ένα πράγμα.


24 Αυγούστου 2009.
Την ερχόμενη Δευτέρα δηλαδή. ΄Την μέρα που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην λεωφόρο Αθαλάσσας.
"Εθιμα του Σίτου"με αναπαράσταση των αγροτικών δουλειών της Κύπρου τον "παλιό καιρό". Την αναπαράσταση πλαισιώνουν χοροί και μουσικές από τον πολιτιστικό όμιλο "Βσιλιτζιά". Με άλλα λόγια, έπρεπε να κάνουν ντε και καλά κάτι, τους τέλειωσε η έμπνευση και κάποιος από τον όμιλο είχε σύνεργα του θέρους από το κατεδαφισθέν σπίτι του μακαρίτη του παππού του και κάποιου άλλου η αρτηριοσκληρωμένη γιαγιά του, του μιλά συνέχεια για το "θέρος". Εικάζω πως το κοινό θα είναι 10 χρονών και κάτω και οι συντελεστές σαραντάρηδες οικογενειάρχες. Μάλλον θα περιπλανιούνται και γυναίκες ντυμένες παραδοσιακά, με πεπέ ( φράντζες) , άη λαϊνερ και την κουρούκλα φορεμένη σαν μπαντάνα, και βρακάες με τα κινητά στα αυτιά και οργανωτικά καθήκοντα.


Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

"Τα μεγάλα λαϊκά"από το μουσικό σχήμα "Ηχόραμα"στην Πλατεία Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου. Παρόμοια περίπτωση με το μουσικό σχήμα "Ανδρομική κομπανία"με τη διαφορά ότι μάλλον θα πρόκειται για πενηντάρηδες ( μάλλον), εκ των οποίων ένας με το ηχόχρωμα του Καζαντζίδη και μια με το ύφος της Μαρινέλλας. Πάντως, είναι γεγόνός, ότι παρόλους τους γάμους που παρευρίσκονται οι Κύπριοι και την ακρόαση των πιο πάνω τραγουδιών στα 200 ντεσιμπέλ, εντούτοις αυτά κατέχουν κεντρική θέση στα ρεπερτόρια επιλογής τους.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009Υπαίθριο θέατρο Πύλης Αμμοχώστου. Η θεατρική ομάδα "Ανεράδα"παρουσιάζει το έργο "Θηβαϊς ΧΙΙ Ικεσία". Σκηνοθεσία:Μαγδαλένα Ζήρα, Διασκευή:Μαγδαλένα Ζήρα, Μετάφραση:Μαγδαλένα Ζήρα. Μάλιστα.Μάλλον και το παρακάτω πρέπει να γράφτηκε από την ίδια ( τα σχόλια στις παρενθέσεις δικά μου): "Το έργο αποτελείται από αφήγηση και αναπαράσταση ( ΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ) σκηνών από τη Ραψωδία ΧΙΙ του Ρωμαϊκού έπους Θηβαϊς του Στάτιου ( ΧΑ;), χρησιμοποιώντας ένα "χορό" πέντε γυναικών, ( ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ), σε μια σύνθεση της μορφής της αρχαίας τραγωδίας ( ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ; ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΑΜΟΡΦΟΠΟΙΗΤΗ;) και της παράδοση των ποιητάρηδων και των ραψωδών ( Α, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ). Καταλάβατε τίποτα; Ωχ Παναγία μου..


Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009
Και τώρα κάτι πρωτότυπο. Συναυλία της Βούλας Κωσταντίνου με τίτλο "Στην παλιά Αθήνα" και αφιέρωμα στους καλλιτέχνες των δεκαετιών 1940-1970. Πλαισίωση αοπό χορευτικά από τον μουσικοχορευτικό όμιλο "Ρύμβο". Κάπως πρέπει να αξιοποιηθούν και όλοι αυτοί οι χορευτικοί όμιλοι. Και με τέτοιου είδους ρεπερτόριο, να'σου οι ρούμπες, να'σου τα χασάπικα, νά'σου τα τσιφτετέλια, να'σου και τα βαλς αμαλάχναούμ.


Με συγχωρείτε αλλά δεν πρόκειται να συνεχίσω με τον Σεπτέμβρη. Αροθυμώ.

29 σχόλια:

dokisisofi είπε...

Enimerwnw tous thamones se apsoga greeklish, oti meta kai tin defteri katanomi, stalikan akoma 6 proskliseis kai mexri avrio tha kseroume ton aktivi arithmo twn episkeptwn aftou tou blog. Min agxnoneste an xtipisei koudouni, anoigw egw, an kai den nomizw na apodextei kai kanenas meta kai tin diki mou diafimisi apo allous stou diasporou. An mexri avrio stis 12 den apodextoun tin prosklisi, diagrafontai. Aftoi vevea den to kseroun afto kai gi'afto kai den sas apokaaliptw tin taftotita tous gia na min tous proeidopoiisete.

KAPOIOS SAS PARAKALW NA MOY FONAKSEI DYNATA
G E T A L I F E !

Ηλιόδεντρον είπε...

"Αροθυμώ" !! :))))


Μ' άρεσε πολύ κι η παρένθεση σου :)

dokisisofi είπε...

Βρε καλώς την.. Πώς και μας θυμήθηκες;Ελπίζω να έχεις δικαιολογητικό από γιατρό γιατί κρατάω απουσίες. Βάλαμε απουσιολόγο τον Κύνα.

Ηλιόδεντρον είπε...

Τότε διέγραψέ με από τώρα Δοκησίσοφη.. :( Είμαι επιρρεπής στις απουσίες.. Τελευταία ξεκίνησα να σχολιάζω συχνότερα. Πάνω που έλεγα να το κόψω. Όχι τελείως, μα ελεύθερα, χωρίς πίεση.

Ορισμένα πράγματα δεν θα έπρεπε να χρειάζονται αποδείξεις όταν μάλιστα έχεις φάει ψωμί κι αλάτι, που λένε, με τον άλλον. ;)

dokisisofi είπε...

Θέλεις; Βρίσε με να σε αποβάλω δια παντός :))
( είναι ωραίο να σε βρίζουν φίλοι, σου λένε αλήθειες αληθινότατες)

Ηλιόδεντρον είπε...

Δε μ' αρέσει να με βρίζουν -ούτε φίλοι ούτε εχθροί. Κι η αλήθεια βγαίνει με πολλούς συνοδούς.

Λάζαρος είπε...

Άσχετον, επειδή είμαι και από χωριό:

Το να γράφεις εν-είδει-neon-lights-και-καλά το "νύχτες" ως Núxt∈s θεωρείται cult στην Περιφέρεια Μείζονος Πρωτευούσης;

dokisisofi είπε...

επειδή είμαι που παραπάνω χωρκόν που σένα μάλλον, τί είναι το neon lights?

dokisisofi είπε...

Αυτός στην πόρτα που παραολουθεί εκστασιασμένος είναι ο Μαρίνος που μόλις κατέφθασε. Μαρίνε κάτσε, και κλείσε την πόρτα σε παρακαλώ. Θα σου εξηγήσω στο διάλειμμα τί γίνεται και που βρίσκεσαι.

Λάζαρος είπε...

E... Τούτα τζιαι τούτα!

: )

dokisisofi είπε...

Λάζαρε πήγαινε και κοίτα τη γωνιά για τα επόμενα 5 λεπτά σε παρακαλώ. Με το ένα πόδι σηκωμένο.

dokisisofi είπε...

εκτός αν μου πεις πως βάζεις σύνδεσμο στα σχόλια

dokisisofi είπε...

τζιαι Μαρίνε ΚΑΤΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Λάζαρος είπε...

Μα απλώς έτυχε να περνώ πόξω, κυρία!
Εν τζι εμπήκα μέσα!

Αααααα..! :`(
Εν μ' αγαπά κανένας εμένααααα..!

------
Ο κώδικας του HTML link, βγάλε τους αστερίσκους:
<*a href="url">κείμενο σου<*/*a*>

dokisisofi είπε...

γιατί εν τους έφκαλες εσύ να μοιράσουμεν τον κόπο;
τέλοσπαντων συγχωρεμένος, έλα κάτσε τζιαι αγαπούμεν σε, έτσι ωραία που μας είπεν την προσευχή του Αλήτη. Αγαπούμεν τον μωρά έννεν; ΕΝΝΕΝ; έτσι μπράβο...

dokisisofi είπε...

(ευχαριστώ ρε)

Λάζαρος είπε...

Μα αν δεν είχα 'σπάσει' την ετικέτα με αστερίσκους, η σελίδα θα την εκλάμβανε όντως ως τέτοια και εσύ θα έβλεπες απλώς τούτο το πράμα:

κείμενο σου

Λάζαρος είπε...

(ούτε λόγος)

Sike είπε...

έαρκκοντίσιον έshει ξα να πάω τζιαι να ξανάρτω;

dokisisofi είπε...

yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay!

dokisisofi είπε...

Kiries kai kirioi, apo dw i aksiwmatiki antipolitefsi. Sike, sto dwmatio pou exoume to arkoudisio mas, xorevoun oi polikes vals. Einai i proipothesi gia na apolamvaneis ton klimatismo.Molis teleiwsoun, pare ton germaniko poimeniko tou kyna kai xorepsete ena tango. Mexri tote, ela katse mprosta na mou peis na fainontai ta progoulia mou apo edw panw poy stathika.

dokisisofi είπε...

Λοιπόν, περιμένουμε ακόμα τρεις κοπέλες και ένα κοπέλλιν. Έρθουν δεν έρθουν, θέλω να είστε ευγενικοί και να μην φάτε όλα τα τσίπιτος. Παρακαλείται ο Λάκης να βγάλει το καπέλο για έλεγχο και οι κυρίες να αφαιρέσουν τις ψηλοτάκουνες γόβες τους ( χιχιχιχ..ακούω το στα αεροπλάνα τζιαι αρέσκει μου τούτο).
Οι ψηλοί, γκούχου γκούχου, οι ψηλοί, Σάηκ, οι ψηλοί΄λέω να κάτσουν πίσω. Ευχαριστώ. :)

Λακης Φουρουκλας - Lakis Fourouklas είπε...

Επειδή εδώ είναι σχεδόν δύο το πρωί και τα μυαλά είναι... στα κάγκελα που λέει και ο Τζίμης, πέρασα απλά να πω ένα Γεια και το κείμενο θα το διαβάσω αύριο το πρωί με την ησυχία μου. Γεια:)

Sike είπε...

μια ζωήν πίσω >:[
να γυρίσω τζιαι λλίο φάρσα; οξά άκυρο, εν στες φωτογραφίες τζείνο.

Λακης Φουρουκλας - Lakis Fourouklas είπε...

Έτσι που τα περιγράφεις αροθυμώ τζι εγώ, που οκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση. Όι μάνα μου...

Sike είπε...

ε εε; ννάμπον να γίνει;
εννα την ιφκάλουμεν με τα σχόλια;

dokisisofi είπε...

sike, en eimai kala kori, sto akousma oti 6 ooo ooo dentra kaikan kai egine toso megali katastrofi stin Ellada, den exv oreksi gia polles saxlamaritses. Etsi eimai egw. Kai parepiptontws milas ki esy poy afineis ena post, na straggisei teleia kai afineis mas na miloume monoi mas sta sxolia. Ase re... einai eimai kala, sorry pai8kia. OutE i prokrisi me sinefere....

Ηλιόδεντρον είπε...

"sike, en eimai kala kori, sto akousma oti 6 ooo ooo dentra kaikan kai egine toso megali katastrofi stin Ellada, den exv oreksi gia polles saxlamaritses."

Ένας από τους λόγους που μου αρέσεις Δοκησίσοφη.

dokisisofi είπε...

Teleftea areskw mou tziai menan, en prama? :PP
Sovara twra Iliodentron niwthw ena mavro rouxo pou trava tou kosmou ton ilio.Mexri na nixtwsei vevea epanapavomai sti drosia tou egwismou. Opou fisa o anemos...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου