Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009

Και μεις οι τρείς στον καφενέ...

Είμαστε καταδικασμένοι σε έναν μοιρολατρικό τοπικισμό με συμπτώματα αυτισμού. Ειλικρινά, αισθάνομαι ότι η Κύπρος συνιστά στην ουσία μια νησίδα ιθαγενών στη Μεσόγειο, οι οποίοι δεν έχουν διάθεση να ενδιαφερθούν πέραν από τα περιορισμένα σύνορά τους. Ανοίγεις την τηλεόραση και το μόνο που σου μένει είναι οι εθιμοτυπικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι διορισμοί στους ημικρατικούς και οι μάππες. Προσπερνάμε γρήγορα ότι έχει να κάνει με τον έξω κόσμο, εκτός γι αν πρόκειται για εξεζητητημένες επιδείξεις μόδας. Ο τρόπος με τον οποίο αφιερώνουν τα δελτία "διεθνής ειδήσεις" μοιάζει με αυτόν διαφημιστικού τρέηλερ μπασκλασάτης ταινίας. Πως καταφέρνουν και συμπυκνώνουν τις διεθνείς ειδήσεις σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ για τους ημικρατικούς και τις μάππες αναλώνουν 20 λεπτά, είναι να απορεί κανείς.

Πάλι καλά που υπάρχουν και τα μπλογκς. Με μεγάλη μου έκπληξη, διάβασα σήμερα το πρωί σ'ένα ελληνικό μπλογκ ( http://taxalia.blogspot.com/2009/08/blog-post_6050.html) ότι το Σάββατο (1/08),"εξοργισμένοι μουσουλμάνοι σε ένα χωριό του δυτικού Πακιστάν, στο χωριό Γκότζρα, περίπου 160 χλμ δυτικά της Λαχόρης, σκότωσαν 6 χριστιανούς και τραυμάτισαν ακόμα 12, ενώ πυρπόλησαν 40 σπίτια και μία εκκλησία, επειδή, όπως υποστηρίζουν, τα θύματα βεβήλωσαν τοΚοράνι. Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός της χώρας, "οι νεκροί είναι όλοι τους χριστιανοί. Μου είπαν ότι κάηκαν ζωντανοί». Μάλιστα. Το ίδιο Σάββατο που εμείς απολαμβάναμε την κυπριακή θάλασσα, κάποιοι άνθρωποι, μαρτυρούσαν υπό τα στίφη φανατικών μουσουλμάνων. Κανένας δεν αντέδρασε, ούτε δόθηκε δημοσιότητα στο γεγονός.

Την ίδια στιγμή,στη χώρα μας, ένα μετά το άλλο τα μουσουλμανικά τεμένη της ελεύθερης Κύπρου, λειτουργούν και πάλι και παρέχουν υπηρεσίες στους Πακιστανούς μετανάστες που ζουν εδώ. Την ίδια μάλιστα στιγμή που στη χώρα τους οι αδερφοί μας χριστιανοί σφαγιάζονται και καίγονται ζωντανοί. Αυτό πάλι πώς σας ακούγεται;
Δεν εισηγούμαι το ότιδήποτε. Απλα προβληματίζομαι. Σαφώς και η ανεκτικότητα και η ανεξιθρησκεία είναι δείγματα πολιτισμού. Αλλά θα είναι καλό να ξέρουμε κι από που κρατά οι σκούφια των επωφελουμένων των "υπηρεσιών μας" και σε ποιές εκδηλώσεις φανατισμού αυτοί μπορεί ενδεχομένως να οδηγηθούν.΄Να γνωρίζουμε τα ελατήρια των πράξεων τους, την κοσμοθεωρία τους, τα κριτήρια αποτίμησης και αντιμετώπισης του κόσμου, είτε αυτά είναι θρησκευτικά, είτε εθνικά, είτε άλλα. Και ας μιλήσουμε και μαζί τους καμιά φορά. Εγώ θυμάμαι που ένας Πακιστανός μου είχε πεί ότι η Κύπρος "είναι κομμάτι της "Οθωμανικής αυτοκρατόρίας" και ότι ως τέτοια, ΄" είναι τουρκική". Αλλά θα μου πείς..αυτό μπορεί να το λένε και δικοί μας στο τσακίρ επαναπροσεγγιστικό κέφι.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι Χριστιανοί συνεχίζουν να μαρτυρούν για την
πίστη τους είτε μαύροι, είτε λευκοί, είτε Πακιστανοί, είτε Αλβανοί..και το αγιολόγιο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται... Η ανεξιθρησκεία αφορά όλους τους υπόλοιπους.
Εμείς μπορούμε απλά να δούμε τη μάππα μας, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί ωρύονται για τους Ημικρατικούς και να αλλάξουμε το βράδυ ήσυχοι πλευρό, ελπίζοντας ότι το κυπριακό θα λυθεί όπου να'σαι. Τί μας νοιάζει βρε αδερφέ, τί γίνεται στον έξω κόσμο...Δε βαριέσαι..

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά τέτοιου είδους ειδήσεις απαγορεύονται δια ροπάλου στην Κύπρο.
Κι αν υποσκάψει την φιλία μας με τους τούρκους-μουσουλμάνους-αδελφούς;;;
Μετά τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους;

dokisisofi είπε...

Αυτό ακριβώς. Ο μουσουλμανισμός πάντως που ενώνει τους "αδερφούς" με άλλους λαούς, είναι ο δούρειος ίππος για την μεταφορά της τούρκικης επεκτατικής προπαγάνδας.
΄Τελευταία το κατάλαβαν αυτό και οι Κεμαλιστές και άλλαξαν τροπάρι συντονιζόμενοι στου ισλαμιστικούς αμανέδες.
(πάντως οι δικοί μας έχουν λαλήσει από υπέρμετρο ζήλο: στο μπλογκ του διάσπορου ο ιδιοκτήτης είπε ότι...ο Ατατούρκ θα διαφωνούσε με την τουρκική εισβολή!!! Αλλά θα μου πεις, μαθαίνουν στα αγγλόφωνα ιδιωτικά για μικρασιατικές καταστροφές και τα ρέστα; εμμμ..δεν μαθαίνουν! Αλλά και έτσι να είναι, τόσα χρόνια συνομιλίες και συνεντεύξεις από Ντεκτας και Ταλάτ, την κορνίζα του παντουρκιστή Κεμάλ στον τοίχο του γραφείου τους δεν την πρόσεξαν; αλλά ναι..αυτοί προσέχουν άλλα πράγματα...)

ΔemΩΝ είπε...

Είναι πολύ δύσκολο το θέμα που βάζεις εδώ. Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ενώ από πεποίθηση είμαι υπέρ της ανεξιθρησκείας, από την άλλη δεν βε βρίσκει σύμφωνο αυτό που συμβαίνει στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, όπου ας πούμε, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, μια ολόκληρη κοινωνία συζητά αν πρέπει ή όχι να στολίζουν τα χριστούγεννα τα σπίτια καθώς αυτό προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα μειονοτήτων κλπ, κλπ.

Δεν έχω αντίρρηση προφανώς οι όποιοι μετανάστες να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τη θρησκεία τους και να έχουν χώρους για τις προσευχές και τελετές τους, αλλά πρώτον, τους χώρους αυτούς να τους φτιάχνουν με δικά τους έξοδα και δεύτερον, να λειτουργούν σεβόμενοι το κυρίαρχο θρησκευτικό αίσθημα της χώρας και των κατοίκων της που τους φιλοξενεί. Στο τέλος τέλος φιλοξενούμενοι είναι (είμαστε κι εγώ από αλλού φερμένος είμαι) και σαν τετοιοι πρέπει να συμπεριφέρονται/συμπεριφερόμαστε.

Μερικές φορές, αυτό που συμβαίνει (κυρίως με τις μουσουλμανικές - άραγε είναι άσχετο αυτό; ) μειονότητες, μου θυμίζει το παλιό ρητό που έλεγε, δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι!

Τώρα, σε ότι αφορά τα δελτία ειδήσεων, άσε και στην Ελλάδα τα ίδια σκατά! Μπορείς να μάθεις μέχρι και πόσα εμβόλια έχει το φαρμακείο της γειτονιάς σου, αλλά από διεθνείς ειδήσεις - μηδέν!

Ηλιόδεντρον είπε...

Γεια σου Δοκησίσοφη! Προς στιγμήν νόμισα ότι ήρθα σε λάθος μπλοκ...
Μ΄ αρέσει η καινούργια εικόνα.

Για το κείμενό σου ένα "αχ" εκ βαθέων.
Πόσες φορές χάσαμε τον ύπνο μας με κείνα και με τούτα που συμβαίνουν στον κόσμο και με τα δικά μας.
Αν αυτό ήθελαν (οι διάφοροι μηχανισμοί που ελέγχουν, επιβάλλουν, τρομοκρατούν), να μας κάνουν να αισθανόμαστε ενοχικοί και ανίσχυροι, μου φαίνεται πως τα κατάφεραν..

dokisisofi είπε...

@ Δέμων, ακόμα μια ερώτηση πολλών εκατομμυρίων:
εσύ θα δεχόσουν στη γειτονιά σου, να μαστιγωθεί μια κοπέλα γιατί φορούσε παντελόνι; Έστω κι αν το λέει η θρησκεία της;
@ Ηλιόδεντρον, τη στιγμή αυτή που μιλάμε κάποιοι στήνουν φακέλους και απομονώνουν φράσεις..( σου το λέω γιατί έτυχε και μου στάληκαν λινκς με σχόλια που έγραψα εδώ κι εκεί που αφορούν τις απόψεις μου επί ενός συγκεκριμένου θέματος). Το θέμα είναι, κατα πόσον επιτρέπεις στον άλλο να σε τρομοκρατήσει και να σε κατατάξει. Όσο για την πληροφόρηση και την ιεράρχηση των ειδήσεων αυτή είναι μια πολύ πονέμένη ιστορία, με την οποία έχω ασχοληθεί και άλλοτε. Αλλά τί να σου πω..να σφάζονται, να καίγονται σπίτια, εκκλησίες, ανθρώποι και εμείς να ασχολούμαστε με γκολ και προγνωστικά...το βρίσκω κάπως...

dokisisofi είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, τέτοια ποδοσφαιρομανία, μπουζουκομανία και σινεμανία, άνθιζε στην Ελλάδα επί δικτατορίας κυρίως. Αλλά ας μην ανοίξω τώρα το θέμα "δικτατορία"και ας μην αναφερθώ στα δικά μας τα τελευταία..Άστο καλύτερα..

ΔemΩΝ είπε...

Δοκισισοφη,

προσωπικά σέβομαι τα ηθη των άλλων, ακόμα και όταν μου προκαλούν εμετό και αγανάκτηση, άρα μπορεί και να δεχόμουν το μαστίγωμα που αναφέρεις στη χώρα τους, αλλά σίγουρα όχι στη γειτονιά μου.

τέτοια ποδοσφαιρομανία, μπουζουκομανία, κλπ, ανθίζει ακόμα (και όσο πάει χειροτερεύει) και στην Ελλάδα, αλλά ανθίζουν και άλλα που δεν φτάνουν μέχρι εδώ, δυστυχώς. εδώ φτάνουν πολύ εύκολα οι φελοί (που επιπλέουν ως γνωστόν) και τα σκουπίδια που αιωρούνται με τον πρώτο δυτικό άνεμο...

dokisisofi είπε...

Πάντως προκύπτει ένα ζήτημα..Συμφωνώ με όσα λες, αλλά όταν μια οποιαδήποτε θρησκεία προνοεί την άσκηση βίας, τότε υπάρχει πρόβλημα..Και υπάρχει πρόβλημα στη στάση που πρέπει να κρατήσουμε οι υπόλοιποι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Αν αφήνονται άνθρωποι να πεθάνουν γίατί δεν τους επιτρέπονται οι μεταγγίσεις, πάλι υπάρχει πρόβλημα ( ctrl+d). Αν ακρωτηριάζουν γυναίκες γιατί φάνηκε γυμνός ο βραχίονας τους, υπάρχει πρόβλημα. Όχι μόνο δικό τους, αλλά και των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Δεν έχω ούτε εγώ την απάντηση. Είναι ΄δύσκολο να μιλήσει κανείς...

dokisisofi είπε...

και μιλώντας και για δικτατορία:κλείσανε το μπλογκ του τρωκτικού ακούω...

Ανώνυμος είπε...

Δύο λεπτά γιατί δεν το έπιασα! Τι εννοείς στο μπλόκ του διάσπορου ο ιδιοκτήτης; άρα ο διάσπορος; ε ντάξει τι περιμένεις, οι φονιάδες των λαών αμερικάνοι ποιούς θα υποστήριζαν; τους φονιάδες φυσικά!

Ηλιόδεντρον είπε...

Δεν ξέρω γιατί (με τόσα που ακούμε..) αλλά μου φαίνεται "κουφό" να κάθονται κάποιοι ν' απομονώνουν φράσεις για να "φακελώσουνε", την άλλη άποψη. Απαράδεκτο δηλ.


Ο Διάσπορος έχει μπλοκ παιδιά.. ;)
Δοκησίσοφη, μην πέφτεις σε τέτοια ατοπήματα.

dokisisofi είπε...

Ηλιόδεντρον, όταν μου αράδιασε ένα σωρό λινκ που αφορούσαν σχόλια επί ενός συγκεκριμένου θέματος, και όχι μόνο δικά μου, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν "φακέλλωμα". Κακώς για σένα, ε;
Ανώνυμε, κι άλλα πολλά ωραία ακούσαμε:ότι αν δεν γινόταν οι τουρκική εισβολή λέει, θα έσφαζαν οι δικοί μας όλους τους τουρκοκύπριους. Αλλά καλά λέει η Ηλιόδεντρον, μπες και δες. Δυο τρία ποστ πίσω. (Εκεί είναι τα ατοπήματα Ηλιόδεντρον, όχι εδώ..σε παρακαλώ παρα πολύ τώρα με τους προβοκάτορες που μπλέξαμε)

dokisisofi είπε...

Και μάλιστα εκφραστηκε και η άποψη ο κόσμος να μην σπουδάζει, αν δεν έχει διάθεση να ασπαστεί την τουρκική προπαγάνδα.
Ωραία πράγματα σου λέω ειπώθηκαν, μπες και δες...Και "μη μιλάς" όπως παροτρύνει και η Ρόουζ συνεχίζοντας τις επιθέσεις της στο δικό της μπλογκ. Μη μιλάτε! ΣΣΣΣΣΣΤ.....ακούστε αυτοσχεδιασμούς, αμανέδες, κλείστε τα μάτια τρώγοντας σύκα και σσσστττ μην πείτε λέξη! Λέξη!

Ηλιόδεντρον είπε...

Δοκησίσοφη στην πρώτη παράγραφο του σχολίου μου συμφωνούσα μαζί σου. Το "απαράδεκτο" πήγαινε σε αυτούς που επιχειρούν κάτι τέτοιο κι όχι γιατί το ονομάζεις φακέλωμα.

dokisisofi είπε...

Ναι ρε, κατάλαβα..Τέλοσπάντων ας σεβαστούμε την βρωμερή μηδαμινότητα μερικών και ας αλλάξουμε θέμα. Ή μάλλον ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

dokisisofi είπε...

Θέμα: Επίθεση φανατικών μουσουλμάνων σε Πακιστανούς χριστιανούς.

dokisisofi είπε...

( Ανώνυμε και λοιποί που αναφέρεστε στον εν λόγο διάλογο, με τον οποίο δεν θα ασχοληθώ, αυτός βρίσκεται στο http://diasporos.blogspot.com/2009/07/blog-post_27.html, και πηγαίνετε για να πειστείτε και να πείσετε με τα σχόλια σας. Δεν με αφορά να συνεχίσω την κουβέντα, ούτε σχόλια θα δημοσιεύω. Λέω να πρωτοτυπήσω και να μείνω στο θέμα μου. )

Ανώνυμος είπε...

Σιγά να μην ασχολειθώ περαιτέρω με το μπλόκ του διάσπορου. Για μένα ο άνθρωπος εν ένας που τους χιλιάδες κυπραίους που εξενιτευτήκαν και προσπαθούν να "εκπολιτίσουν" τους "ρατσιστές και οπισθοδρομικούς" Κυπραίους. Αργά το κατάλαβα βέβαια γιατί εδιάβαζα φανατικά το μπλόκ του και τον θαύμαζα-τρομάρα του, αλλά άμα επισημαίνεις του άλλου τα εκατομμύρια των ανθρώπων που σκότωσαν οι εβραίοι(ίσως με λίγο έντονο τρόπο,δε λέω) και σε βρίζει, ε τότε εν αξίζει τον κόπο. Αλλά οι βρισιές του απέδειξαν οτι καταβάθος παραμένει ένας χώρκατος Κυπραίος.

Φυσικά όμως κανένας δεν του είπε τίποτα γιατί έχει μπλόκ! Τελικά ο κόσμος των μπλόκερς εν όπως την κοινωνία, άμα έχεις σημαντική θέση κανένας δεν τολμά να σου την πει!

dokisisofi είπε...

Για δύο σχόλια που τα έφαγε η μαρμάγκα

Ανωνυμε και Δέμων, άλλαξα θέμα, βαρέθηκα να ασχολούμαι με δήθεν. Αρκετή σημασία έδωσα και δεν το άξιζε. Μα καθόλου. Το να αλληλογλύφονται ο μπλόγκερς μεταξύ τους και να αγοράζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ανταλλάζοντας κομπλιμέντα για κιτσ καταστάσεις είναι δικαίωμα τους. Ως τζιαμαί κουμπά ο νους τους. Και ναι έχεις δίκαιο ανώνυμε ότι ο συγκεκριμένος είναι μεγάλη απάτη και ότι η μπλογκόσφαιρα ειναι μια μικρή κοινωνία. Ολοι πανε με τον δυνατό και τον γλύφουν, κι ακόμα κι αν αυτά που λέει είναι είτε βλακώδη, είτε κιτσ, είτε αντιαισθητικά, είτε απαράδεκτες προπαγάνδες... Κανείς δεν λέει τίποτα, μήπως στιγματιστεί και μείνει εκτός κύκλου. Και για να μην πάρουμε και τον Δέμων στον λαιμό μας που βλέπει καθιδρος τα κοννέ του να απειλούνται και την ασφάλεια του αλληλογλυψίματος να κλειδωνίζεται, να πούμε ότι το σχόλιο του που δεν είδε το φως της δημοσιότητας ήταν διθυραμβικό υπερ του Διάσπορου. Έτσι για να μην του μουτρώσετε και να καταλάβετε άλλα. Δικό σας το παιδάκι...Και Δέμων, μην ξανάρθεις αγόρι μου εδωμέσα και δίνεις λάθος εντυπώσεις. Πάρε τα σάλια σου και πήγαινε δίπλα.
Ανώνυμε/η, εσύ είσαι μάγκας/γκισσα και άρα κατοχυρώνεσαι εδώ :)

Ανώνυμος είπε...

Τζαι εσύ μια λεβέντισσα. Χαίρομαι που κατάλαβες τι είναι ο συγκεκριμένος. Και καλύτερα που δεν δημοσίευσες τα σχόλια, δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε μαζί του.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης τζαι γω λυπάμαι πολλά για τη μπλοκόσφαιρα, λες και αν βγουν από τον "κύκλο" όπως είπες κι εσύ, θα στιγματιστούν. Και τι θα πάθουν δηλαδή; θα χάσουν τη θεαματικότητα και το κοινό τους;

dokisisofi είπε...

Ανώνυμε δημοσίευσα τελικά το σχόλιο σου για να σταματήσουν με κατηγορούν ότι μιλώ μόνη μου

dokisisofi είπε...

Άσε τώρα τις μαϊμούδες να κρατήσουν μόνες τους το σόου. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω στο παιχνίδια μάρκετιγκ και λασπολογίας που όποως βλέπω ξεκίνησαν.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου