Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

19/5/1922 Γενοκτονία των Ποντίων-Pontian's Genocide

"Αναπαύσον Κύριε τας ψυχάς των Ποντίων σφαγιασθέντων αδερφών ημών τη 19η Μαϊου 1922"έψαλε ο παπάς χθες στην εκκλησία. Δεν ξέρω, αν δεν υπήρχαν και αυτά τα μνημόσυνα,θα θυμόμασταν, μέσα σ'όλη αυτή την παραζάλη, τέτοιες ημερομηνίες; Με την αναφορά του ιερέα, ανταλλάξαμε με την διπλανή κυρία ( που περίμενε να ακούσει το όνομα συγγενικού της προσώπου που είχε το μνημόσυνο του), το ίδιο βλέμμα που ανταλλάζεις με κάποιον όταν δείχνει στην τηλεόραση σκηνές από την τουρκική εισβολή. Βλέμμα γεμάτο απογοήτευση, πόνο, βουβή διαμαρτυρία, μοιρολατρία, ηττοπάθεια. Από χτες στροβιλίζεται στο μυαλό μου αυτή η αναφορά. Αύριο, πιθανόν να γράψω ένα εκτενέστερο αφιέρωμα.

Σήμερα, το μόνο που μπορώ να κάνω, γιατί με έπιασε αυτό που με πιάνει όταν συγκλονιστώ από κάτι που είδα και θέλω να το μοιραστώ, είναι να σας παραθέτω ένα-δυο βιντεάκια που αφορούν την Ποντιακή γενοκτονία. Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους και ας βρεθεί και γι'αυτούς δικαίωση. Ο Πόντος δεν γίνεται να ξεγραφεί, ο Πόντος δεν είναι μόνο Ελλάδα, ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η Καππαδοκία ήταν η μάνα του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής παράδοσης, της ελληνικής ψυχής. Σε μέρες που αντε και να πεις ασχολούνται κάποιοι, κάπως με το Κυπριακό, κάποιοι άλλοι αδερφοί μας από τον Πόντο, μοιάζουν να έχουν ξεγραφεί από τις ελληνικές καλένδες της εξωτερικής πολιτικής. Είναι άδικη, πολύ άδικη αυτή η αδιαφορία και η παραίτηση. Αυτή η άφεση αμαρτιών στην Τουρκία. Οι Αρμένιοι, από την άλλη, το πάλεψαν και το παλεύουν για να αναγνωριστεί η δική τους γενοκτονία, με πρωταγωνιστές (ποιούς άλλους;) τους Τούρκους. Οι Έλληνες, έχουν αυτό το στόχο στην άσκηση πολιτικής τους;

Οι Πόντιοι είναι περήφανοι, δεν κλαίγονται, στήνουν τη ζωή τους απ'την πέτρα με αξιοπρέπεια. Κρατάνε την παράδοση με νύχια και με δόντια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αφεθούν μονάχοι στον αγώνα τους. Όπως δεν μας άφησαν και εμας τους Κύπριους μονάχους όταν έγινε η εισβολή και διαμαρτύρονταν υπερ μας.

9 σχόλια:

Διάσπορος είπε...

Έν μας βολεύκει να θυμούμαστεν κακά, εμποδίζει την καλοπέρασην μας η εμπάθεια τζιαι ακόμα τον δικό μμας τον πόνο αγνοούμεν τον, του γείτονα εν ανύπαρκτος πιλέ, του έθνους εν μιά ιδέα μόνο που αναμασούμεν εξ ασφαλείας. Τους ξένους 'παρείσαχτους' εννα μνημονεύκουμεν τωρά?

Ανώνυμος είπε...

Απλώς ρωτώ χωρίς ειρωνεία, περισσότερο με αφέλεια. Ένεν οι πόντιοι που ήθελαν κράτος με τους αρμένιους και όχι ένωση με την Ελλάδα;
Δεν ένιωθαν Έλληνες;

stalamatia είπε...

Μα Διάσπορε μου τι λες τώρα ? Να πιάσουν άλλοι τα πρωτεία? Ενεν καλύττερα να κλαίουμε τζιαι να μνημονεύκουμε τον εαυτό μας πρώτα?
Πάντως όλοι οι ξεριζωμένοι Ελληνες Πόντιοι και Μικρασιάτες όταν λες είμαι από Κύπρο και δη πρόσφυγας μας συμπονάνε και ταυτίζονται με μας. Οι Κυπραίοι οι απλοί πολίτες ,όταν ακούνε την καταγωγή αυτών ξέρουν την ταυτιση μαζί τους?

dokisisofi είπε...

Διάσπορε, όι Πόντιοι είναι Έλληνες, δεν είναι ξένοι και παρείσακτοι. Εσύ μάλλον αναφέρεσαι στους ρωσσόφωνους που έρχονται στην Κύπρο. Και αυτοί όμως, (2η-3ης γενιάς) Έλληνες είναι, και έχασαν την γλώσσα τους ένεκα συνθηκών.
Ανώνυμε, δεν γνωρίζω γι'αυτό που λες, θα το ψάξω. Αλλά έχει ενδιαφέρον ο συλλογισμός σου. Εφόσον θεωρείς την συμμετοχή σε ομοσπονδιακό καθεστώς αφελληνισμό και μειοδοσία εθνικών ταυτοτήτων, τότε πρέπει να κάνεις το ίδιο και για το κυπριακό πρόβλημα για το οποίο οι πολιτικοί μας όλοι σχεδόν, προτείνουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας!
Συμβιβασμός, ή αυτοακύρωση; χμμ..ωραίος προβληματισμός από ένα τόσο αφελές και ανιστόρητο σχόλιο.
Τέλοσπάντων, περιμένω να μου στηρίξεις ιστορικά αυτό που λες, και θεωρώ απαράδεκτη και βλάσφημη την αναφορά σου, σε μια μαύρη επέτειο σαν την σημερινή, που θυμόμαστε τα 340.000 θύματα της εθνοκάθαρσης που ξεκίνησε το 1916 και έληξε το 1922. Και πρέπει να σκεφτείς και τί έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις γι'αυτό τον κόσμο που είχε μείνει εκτός εθνικού κορμού στο στόμα του λύκου. Έτσι εύκολα επιβίωσαν νόμισες; με χορούς και τραγούδια; Και συμβιβάστηκαν, και διπλωματικά κινήθηκαν, αλλά και διέπρεψαν σε κάθε πεδίο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δράσης, φτάνοντας σε μια ζηλευτή ακμή. Οι Τούρκοι στον Πόντου ήταν νομάδες δεν είχαν την πρόοδο των Ποντίων και απλά τους έσφαξαν για το αγαπημένο τους χόμπι: τον φανατισμό, το πλιατσικο, τον σφετερισμό ξένων κόπων, την αλλαγή των πληθυσμιακών δεδομένων και την κατασκευή τετελεσμένων ώστε να φέρουν τις πολιτικές διαπραγματεύεσεις εκεί που θέλουν αυτοί.
Ναι Σταλαματία, γνώρισα κι εγώ αρκετούς και όχι μόνο μας συμπαθούν αλλά και κάπου η διάλεκτος μας μοιάζει, για να μην μιλήσω και το ταμπεραμέντο.

Διάσπορος είπε...

Λαλώ το 'παρείσακτος' ειρωνικά βρε. Εν θωρούμεν τον πόνον κανενού, τούτον εννοώ.

Ανώνυμος είπε...

:s:s
Εμένα η απάντηση μου αρχίζει από το Ανώνυμε και τελείωνει στο ομοσπονδίας ,θέλω να υποθέτω,έτσι;
Και εννοείτε ότι η ομοσπονδία όπου κι αν εφαρμόζεται δεν είναι λύση.

Συμφώνω με την παρατήρηση σου στον Διάσπορο αλλά οι Ρωσσο"πόντιοι" δε νομίζω να έχουν σχέση με τον Ελληνισμό, αφού πολλοί δεν είναι Έλληνες(ούτε καν 2ης ή 3ης γενιάς).

dokisisofi είπε...

Ανώνυμε η απάντηση μου που αφορά εσένα στο πιο πάνω σχόλιο, τελειώνει μέχρι το "εκεί που θέλουν αυτοί". Και περιμένουμε ακόμα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία.
Γιατί μου φαίνεται ότι απλά μας αμόλησες μια ξεκάρφωτη και μετά σφύριξες αδιάφορα.
Όσο για τα άλλα που λες, αν δεν ξέρεις να ξεχωρίζεις τους Γεωργιανούς από τους ξεριζωμένους Έλληνες του Πόντου της διασποράς, δεν φταίμε εμείς. Ούτε αν δεν γνωρίζεις πως είναι να στήνεις τη ζωή σου πρόσφυγας σε ξένο τόπο.
Όπως λέει και ο Καζαντζίδης "στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος". Περίμενε ακόμα λίγο που θα χάσουμε και τη γλώσσα μας στην Κύπρο και θα μιλάμε όλοι αγγλικά και θα δεις την γλύκα.

dokisisofi είπε...

(Ελπίζω να μη σε βάζω σε κόπο και ψάχνεις για πληροφορίες ενώ θα έπρεπε να διαβάζεις για τα GCE σου...τς τς τς..)

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ καλό το κείμενο σου γεμάτο θύμισες...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου