Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009

Get serious!

Γκετ ε λάϊφ: τουτέστιν:παντρέφτου, κάμε κοπελλούθκια, τρώε σε ακριβά ρεστοράν, κόβε βόλτες στο μολ, ΄ψώνιζε τακτικά και κανόνιζε τις διακοπές σου από το Πάσχα.

Στην Κύπρο σήμερα, αν δεν είσαι παντρεμένος/η και δεν σέρνεις ροκόλους στο κατόπιν με ψευτοθυμωθκιάρικο και αγχωμένο ( για τα βάρη της οικογενείας) ύφος, είσαι απλά ένας αθκιασερός/η.Έτυχε να ακούσω να μιλάνε για μια ανύπαντρη εργασιομανή συνάδερφο, κάπως προχωρημένης ηλικίας, και να λένε με ένα υπεροπτικό ύφος "ατε κόρη μου γκετ ε λάηφ, εν έχω άλλη δουλειά ενόμισες"(πίσω της το λέγανε, μπροστά της, την χέζονται φυσικά)Κάτι τσόλια του κερατά που αν δεν φούσκωναν και δεν ξεφούσκωναν κάθε διετία δεν θα γινόταν αισθητή η παρουσία τους. Ξέρεις..απ αυτές που και καλά σιωπούν, παριστάνουν τις αγαθούλες και όταν μείνουν μόνες με της ιδίας ολκής, ξεκατινίζουν και θάβουν τους υπολοίπους. Λες να το είπαν για να το ακούσω κι εγώ; Γιατί κι εγώ μάλλον ανήκω στην ίδια κατηγορία γι αυτές. Τέλοσπαντων, ας μην ήταν σε ενδιαφέρουσα η μία τζιαι έσαζα σου τες.
Άλλες φορές μάλιστα που προγραμματίζω κάτι, ακούω από τις έγγαμες φίλες μου " εσύ εν έσιεις παιθκιά καλά την έσιεις, μακάρι να εμπόρηα τζιαι εγώ". Ένα είδος χαιρέκακης, αυτοεπιβεβαιωτικής μιζέριας. Έτσι το ονομάζω. Αλλες φορές πάλι που διατυπώνω την ιδέα να κάνω μεταπτυχιακό "ε, εσύ είσαι αθκιασερή, εγώ που...με 2 μωρά". Ναι μωρή κατίγκω γιατί αν δεν τα είχες θα πήγαινες ας πούμε. Ξέχασες που σου έκανα τις εργασίες στο πανεπιστήμιο, που πάθαινες κρίσεις πανικού πριν απο κάθε εξέταση, και που με έπαιρνες τηλέφωνο στις τέσσερις τα χαράματα κλαίγοντας.(ενόμιζα τζιαι εγώ ότι επέθανεν κανένας τζιαι επιάναν με οι ταχυπαλμίες) Κατα τα άλλα θες και να μου συνεχίσεις. Λες και είναι κούρα ομορφιάς οι σπουδές να κάθεσαι να σου απλώνουν αγγούρια στη μούρη. Και μιλάμε ότι έχω εκατόν πράγματα στο κεφάλι μου αυτή την περίοδο αλλά ....ό, τι και να κάνω ανήκω στην κατηγορία των αθκιασερών. Δηλαδή μια γυναίκα αν δεν καθαρίζει σκατά και δεν ετοιμάζει γάλατα και κρέμες καθημερινά είναι ένα άχρηστο πλάσμα πάνω στη γη.

Μου κάνει όμως εντύπωση που δεν λένε το ίδιο για τους άντρες. "Εργένης" σου λέει, "ψαγμένος", "ασχολείται με άλλα πιο σοβαρά πράγματα". Αυτός δεν είναι αθκιασερός βέβαια... Μια γυναίκα όμως δεν γίνεται να ασχολείται μόνο με την καριέρα της!

Τελικά, καλα λέω ότι οι μεγαλύτεροι μισογυνιστές είναι γένους θηλυκού!

18 σχόλια:

Διάσπορος είπε...

Aχχ, γιατί στη νήσον να υπάρχει συχνά τούτο το attitude γμτ. Υπάρχει μιά μονόχνωτη μιζέρια ριζωμένη μες σε αρκετούς παντρεμένους, εναν ύφος μάρτυρα τζιαι μιά υπεροψία, νομίζουν οτι "ξέρουν" που ζωήν τζαιι σύ "εννα μάθεις κάποτε". (γενικεύω αλλά έπιασες με.)

Τζιαι ούλλον παράπονον. Νευριάζω να ακούω ποτούτα, ειδικά επειδή έχω δίδυμα αλλά η ζωή μου δέν επηρεάστηκεν τίποτε -γράφω σάν τον πελλόν τζιαι συνεχίζω τη μελέτη μμου. Εν που έν θελουν, ξέρεις το. Αρα κράζε τους.

Σάν να τζι έν δικαιούσαι να κάμεις κάτι άλλο στη ζωή σσου γμτ.

Εσύ τί τους λαλείς για να τους αντιμετωπίσεις? Εγώ χουμίζουμαι τους πάντως. Παίζουν τους εξουθενωμενους (σάν να τζιαι έν ήταν δική τους εκλογή να κάμουν μωρά) τζιαι δέν κάμνουν τίποτε άλλον εχτός που τη δουλειούαν τους τζιαι τα μωρά. Επειδή θέλει θέλησην κύριε! Τζιαι δέν έχουν. Ούτε πάθος εχουν.

dokisisofi είπε...

Καλά κάνεις και το θίγεις για να διευκρινίσω ότι η μια κατάσταση δεν είναι διόλου απαγορευτική της άλλης. Απλά κυκλοφορεί η εντύπωση ότι πρέπει να είναι απαγορευτική απο κάποιους που αδυνατούν να διαπρέψουν και στα δυο επίπεδα. Γιατί και στην ανατροφή παιδιών μπορείς να διαπρέψεις, γιατί όχι; Αλλά συνήθως όσες λένε αυτές τις απόψεις έχουν κάτι γιους κουρούπεττους και κάτι κόρες ακαμάκκισες που μας γεμίζουν με ρατσιστικά μειωτικά σχόλια για τις τις προσωπικές μας επιλογές και όχι μόνο.
Και εγώ δεν τους λαλώ τίποτε Διάσπορε, καταπίννω τα ούλλα τζιαι νεκατώνω την ζάχαρη στον καφέ. Για ποιό λόγο νομίζεις ότι έχω μπλογκ;

Λεμέσια είπε...

Δοκησίσοφη μου,
η γνώμη μου είναι, ότι τους δίνεις υπέρ του δέοντος σημασία. Ζήσε τα όνειρα σου κι άσε τις "υπεροπτικές παντρεμένες μαμάδες" να επαναλαμβάνουν τις μικρότητες τους. Αν ήταν όντως ευτυχισμένες, θα τους περίσσευε και λίγη γυναικεία αλληλεγγύη για τις συντρόφισσες που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ζωής.

Διάσπορος είπε...

λεμέσια
καλα λαλείς.

(αλληλεγγύη σε όσες βρίσκουνται σε διαφορετικό στάδιο, ή ακόμα και εντελώς διαφορετικό δρόμο. πιστεύω οτι ο πραγματικός φεμινισμός ξεκινά απο το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών, χωρίς κρίση , πρέπει να υπάρχει αποδοχή των εκλογών {choices} που έφερε ο αγώνας για την ισότητα {που στο κάτω κάτω ήταν για choices} αντί που βλέπουν μερικοί με υπεροψία τους ελεύθερους, σωστά τα λέω?)

anathemame είπε...

e oi master etsi zerous ikonomikes krisis o kozmos pina kai esi skeftese gia master gia onoma tou 8eou

egw panda astiefkw exeto ipopsi monon ama 8imono sobaromilw

Sike είπε...

«Και μιλάμε ότι έχω εκατόν πράγματα στο κεφάλι μου αυτή την περίοδο αλλά ....ό, τι και να κάνω ανήκω στην κατηγορία των αθκιασερών» - ΕΤΣΙΙΙ!!! ΕΤΣΙΙΙ!!! Γιατί ούλλοι εν φιρμένοι τζιαι πνιμένοι εκτός που μενα; Γιατί εγώ εν έχω έννοιες; Βέβαια τωρά με τη σκεμπέ I kinda qualify τζιαι εψιλοβάλαν με στο μίζερυ κλαπ τους. Γιέα.

Ανώνυμος είπε...

Έσιεις δίκαιο, τούτα τα κακεντρεχή τζαι κατινίστικα σχόλια ακούεις τα μόνο που γεναίτζες. Τζαι μεν νομίζετε ότι τα ακούεις μόνο που μεγάλες και "φτασμένες", ακούεις τα τζαι που νέους ανθρώπους με φαινομενικά "μοντέρνες" ιδέες. Κατα τ'άλλα μοντέρνοι αλλά το "ράφι" έχουν το μες το στόμα τους!

dokisisofi είπε...

χαχαχα ρε sike το πρώτο ποστ σου που εδιάβασα είχε παρόμοιο κόνσεπτ και επερίπαιζες όσες και όσους έβαζαν αυτοκόλλητο "κοπελλούιν στο όχημα".΄Τώρα τα λούζεσαι! ( υπάρχει τεράστια ποικιλία τώρα, βλέπω στο δρόμο και κάτι αυτοκόλλητα με πρίνσεσσ ιμίsh).
Ελπίζω να μη χρειαστεί να λουστώ κι εγώ κάποτε τούτα που λαλώ..αν και τέτοια σχόλια αποκλείεται να κάμω, άσε που το "γκετ ε λάηφ" με απωθεί σαν έκφραση. (εκτός κι αν την βρίσκεις στα τσίπιτος).

ανάθεμαμε
τότε πρέπει να δουλέψεις νάκκον παραπάνω τις λαφαζανιές σου

ανώνυμε, ακριβώς. Καλά εγώ άκουσα και το καλύτερο απ'΄ολα. Μια κοτζιάκαρη να λαλεί σε ένα άτεκνο ζευγάρι προχωρημένης ηλικίας, "εσείς τί τα θέλετε τα λεφτά;εν τζιαι εν ανάγκη να δουλεύκετε τόσον πολλά". Σκέφτου η συγκεκριμένη κοτζιάκαρη τι λαλεί για τις εργαζόμενες ελεύθερες. Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι τα λαλεί τζιαι η εγγονή της!
ο γέα! ( που λαλεί τζιαι η sike)

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσης το "καθένας που το δώμα του όποθεν θέλει κατεβαίνει".

dokisisofi είπε...

exw to copyright? Giati en i agapimeni sou frasi....eksanaeipes tin tzi aresen mou

Λεμέσια είπε...

Διάσπορε μου,
φυσικά, η αλληλεγγύη ξεκινά από το σεβασμό στο θέμα των διαφορετικών δρόμων που επιλέγει κανείς. Πολλές φορές όμως, η ζωή δρα ανεξέλεγκτα και μας οδηγεί αλλού γι αλλού. Και γι αυτό (δηλαδή την τύχη/ατυχία του καθενός) οφείλει να υπάρχει κατανόηση, όχι μόνο από μία γυναίκα για μία άλλη γυναίκα, αλλά από όλους μας. Τελικά είναι όλα θέμα σεβασμού...

dokisisofi είπε...

dld re Lemesia xorizeis tis dio katigories se tixerous kai atixous?
dld pisteveis ta idia apla proteineis evgeneia kai katanoisi


..lampra...

Λεμέσια είπε...

Λάθος το κατάλαβες, Δοκησίσοφη.
Εξάλλου, αν χωρίζαμε τις ζωές σε κατηγορίες δε θα υπήρχαν μόνο δύο κατηγορίες, αλλά χιλιάδες. Σημασία έχει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στη ζωή των άλλων, είτε αυτή θεωρείται συνηθισμένη ή διαφορετική κατ' επιλογή ή τυχαία. Στο τυχαία μετά, μπορείς να διαχωρίσεις αν θέλεις, τα τυχερά και τα άτυχα. Τότε νομίζω θα καταλάβεις τι εννοώ... :)

anathemame είπε...

to 8ema tixis pistefkw en prokatalipsi

egw mpori na eimai ekatomiriouxos alla na karkino kai osa kai na dokw na men ginoume kala
esi mpori na men eshis mia mpakira alla na eshis tis igia sou
kai allos na men eshi mia kai nan arostos
ara to 8ema tixi en mia prokatalipsi gia mena en kati pou den isxi ti mira tou o kathenas proka8orizi ti monos tou

touto pou lalis gia to parapono pou kamoun oi pandremenoi pistefkw en gliko parapono i akoma kai dikeologia gia osa i8elan na kamoun kai en ta ekaman alla enen ouloi etsi men to genikebis to 8ema

Ανώνυμος είπε...

Paradextou oti en thwrkesai tziai oti en prokite na se parei potte kanenas! Stin eklishia ennow, dioti pou ton kolo pernoun se kamposoi. Oute kopellou8kia enna kameis...

dokisisofi είπε...

Ανώνυμε παραδέχουμαι!
Χάππυ νάο;

dokisisofi είπε...

Ανάθεμαμε
Η τύχη εν σχετικό πράμα. Αυτοί τους οποίους άλλοι θεωρούν κακότυχους και άρρωστους και φτωχούς και άσχημους, να είναι από μια άποψή ευνοημένοι με την έννοια ότι μπορούν να καταλάβουν στο πέτσί τους άλλους που είναι στην ίδια θέση και να έχουν την δύναμη να μιλούν εκ μέρους τους. Ενώ κάποιοι ευνοημένοι, το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι οίκτο, χαιρεκακία ή περιφρόνηση. Όχι όλοι, γιατί φυσικά αν προσπαθήσουμε μπορούμε σα συλλάβουμε τις παραμέτρους κάθε κοινωνικής κατάστασης και ψυχολογίας. Με αγάπη και μόνο.

Για παράδειγμα ο/η ανώνυμος/η πιο πάνω, το φάσμα των ανθρώπων που μπορεί να καταλάβει και να αποδεχτεί είναι περιορισμένο. Θα μου πεις συντρέχει και το κόμπλεξ, η κακία, και η ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης δια μέσω της ακύρωσης του άλλου. Ένας λόγος που δεν του διέγραψα το σχόλιο, είναι γιατί ακριβώς αντιπροσωπεύει όλα τα συμπλέγματα που περιέγραψα στο ποστ. Όλα όσα πρεσβεύει το "γκετ ε λάηφ"των δύο συναδέρφων.

Καλό σας βράδυ...

Ανώνυμος είπε...

Ρε ανώνυμε πάλε κάμνεις αυτοκριτική σε ξένα μπλόκς;

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου