Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Τίποτα δεν χαρίζεται (μέρος β')

Πόσο τραγικό είναι άραγε να σκέφτεται κανείς τις εκπτώσεις που δέχτηκαν τα αιτήματα του αγώνα 55-59..Πόσο ειρωνικό είναι να κοσμούμε τις εικόνες των ηρώων του αγώνα με σημαίες άλλες παρα με την γαλανόλευκη. Να αποδεσμεύεται η έννοια της αυτοδιάθεσης από αυτήν της ανεξαρτησίας. Να αφαιρείται η έννοια κυρίαρχος λαός και να αποδυναμώνεται η βούληση του ( η οποία σε όλα τα δημοψηφίσματα κατέδειξε την Ένωση)..

Πόσο παράλογο άραγε ήταν να ζητήσει ένας λαός αυτοδιάθεση; Τί άλλο είναι η αυτοδιάθεση απο την ελευθερία; Γιατί η Κύπρος να μην είχε ποτέ το δικαίωμα να διαχειριστεί η ίδια την τύχη της;

Μοιρολατρικά τα ερωτήματα μου;Ιδεαλιστικά;Ίσως.. Με πιάνει το παράπονο όμως βρε αδερφέ, όταν σκέφτομαι πόσοι σκοτώθηκαν για την Ένωση, πώς συστρατεύτηκε όλος ο λαός (παθητικά και ενεργητικά) στον αγώνα, και πως σήμερα επικρατεί η αγγλική προπαγάνδα που θέλει τους αγωνιστές "τρομοκράτες". Τρομοκράτες και οι Κύπριοι, τρομοκράτες και οι Ιρλανδοί, τρομοκράτες όσοι ήθελαν την ελευθερία τους.

Η ΕΟΚΑ μας έκανε να μην ντρεπόμαστε που είμαστε Κύπριοι. Αποσύνδεσε τις λέξεις δειλία, δουλοπρέπεια και υποταγή από την λέξη Κύπριος. Μετά τον Ονήσιλο, τον ρε Αλέξη, τον μοναχό Ιωαννίκιο , η ΕΟΚΑ πήρε στην Κύπρο την σκυτάλη της ένοπλης αντίστασης. Αγωνιστές, ήρωες με όλη την σημασία της λέξης, ιδεολογοι, αγνοί που θα μπορούσαν άνετα να κοιτάξουν την πάρτη τους, να αναζητήσουν την τέλεια καριέρα , να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να αφοσιωθούν στην οικογένεια τους, να διαπρέψουν στην μικροπρεπή μας κοινωνία. Κι όμως δεν στάθηκαν μικροπρεπείς, δεν αναζήτησαν την τύχη τους στην Αγγλία και αλλού, ούτε πόθησαν το βόλεμα. Πόθησαν την ΈΝΩΣΗ. Την Ελλάδα σαν ιδέα και σαν πραγματικότητα. ΄Σκοτώθηκαν για να είμαστε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, εθνικά δικαιωμένοι. Είμαστε;5 σχόλια:

gregoris είπε...

-ίντα φορείς το μπερέ;
- ΕΟΚΑ Αρφα
-εσού ίντα φορείς το μπερέ;
- ΕΟΚΑ Βήτα
- τζιαι σου;
- ΕΟΚΑμου το...

gregoris είπε...

- τι θυμάσαι που τον αγώνα της ΕΟΚΑ;
- για ΕΟΚΑ μην μου λες. έκαμεν τα σιόνι τζιαι η ΕΟΚΑ.
.......................
Αζίνας στην πρώτη του επαφή με τον Γρίβα, στα τέλη του 1954.
Α -Σας έφερα ένα στρατιωτικό χάρτη της Κύπου.
Γ - Που τον βρήκες αυτόν;
Α - Τον αγόρασα.
Γ - Εμένα γιατί δεν μου είπε κανείς ότι οι Άγγλοι πουλούν χάρτες;
Α - Δεν ξέρω με ποιους ήρθες σε επαφή
...................................

dokisisofi είπε...

Γρηγόρης είπε:
« είμαι της γενιάς της δρακούνας (μάλλον 2-3 χρόνια πιο μιτσής της αν κρίνω που τες αναφορές της). που τότες που θυμούμαι ένιωθα παράξενα να είμαι στην αγγλική σχολή, έναν ελίτ σχολείο. κάτι σαν τύψεις του να ανήκω στους προνομιούχους. τζιαι ενευρίαζα που 3 που τα 4 ονόματα των εσωτερικών ομάδων του ήταν ονόματα αποικιοκρατών στρατηγών. αλλά σταδιακά άρκεψα να βλέπω τζιαι άλλες θετικές διαστάσεις. την καλλύττερη ύλη, το ανοιχτό φιλελεύθερο πνεύμα μέσα στες τάξεις, την σχετική ελευθερία στην εμφάνιση (σκουλαρίκια, γένια, μαλλιά κτλ) τες πολιτικές συζητήσεις (που ναι εγίνουνταν τζιαι τότε, τζιαι έντονες μάλιστα). στην ιστορία, στα οικονομικά, στην γεωγραφία, τα απογεύματα στο κάρρεντ αφέαρς. τες κόντρες μας με τους εθνικιστές στες διαδηλώσεις της 15 Νιόβρη, την συμμετοχή στα δικοινοτικά στο Λήδρα Πάλλας. ναι λινοπάμπακε ακόμα τζιαι στα 90ς υπήρχεν ριζοσπαστικότητα μέσα στο σχολείο.»
3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 4:04 ΜΜ

Δοκησίσοφη είπε:
εγω πάλε αθυμούμαι που στες αντικατοχικές του Νιόβρη και στις πορείες για το Πολυτεχνείο οι μαθητές των αγγλόφωνων ιδιωτικών έλαμπαν δια της απουσίας τους. Μάλιστα ελαλούσαν τους στο σχολείο ότι έξω που την αμερικάνικη πρεσβεία είσιεν κάμερες, τζιαι όποιον επήεννεν, εβάλλαν τον σε λίστα τζιαι δεν θα του εδιούσαν βίζα να πάει να σπουδάσει ΄ποτζιεί. Και ω της κριτικής σκέψης και της προοδευτικότητας ! ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ!!!!!!!!!!
(τώρα όλοι αυτοί είναι απόφοιτοι και κυκλοφορούν ανάμεσα μας)

Βέβαια εντάξει, να πούμε και του στραβού το δίκιο, τώρα δεν πάνε σε πορείες, ούτε οι μαθητές των δημοσίω και έτσι τα πλούσια αυτά παιδάκια με το ευεπίφορο επαγγελματικά μέλλον ( αξίζει λινοπάμπακε να δούμε και κοινωνιολογικά τη συμπεριφορά των κυπραίων εργοδοτών στην μεταποικιοκρατική Κύπρο όταν δουν ένα ίγκλις σκουλ στο σιβι του υποψήφιου υπαλλήλου του-ποιός είπε ότι όλα τελείωσαν το 60)δεν έχουν τέτοια διλήμματα να ζαρώνουν τα αριστοκρατικά
μετωπάκια τους.
5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 7:53 ΜΜ

gregoris είπε:

δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα, εν η απάντηση που σου πρέπει γενικόττερα δοκισίσοφη...
αλλά άτε για να μεν χαλάσω το κλίμα να σου απαντήσω.
1. οι κάμερες της αμερικάνικης πρεσβείας ελειτουργούσαν κανονικά τζιαι κάποιος που επέταξεν πέτρα εμποδίστηκεν αργόττερα που το να σπουδάσει στις ΗΠΑ.
2. άμαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις εκαταλήγαν σε πετροπόλεμο τζιαι βρισιές στους Τούρκους καλά εκάμναμεν τζιαι αποχωρούσαμεν τζίνοι που αποχωρούσαμεν για να μεν γινούμαστεν συνυπεύθυνοι στο εθνικιστικό παραλήρημα που εσένα όι μόνον εν σε ενοχλεί, αλλά μάλλον αρέσκει σου...
3. τζιαι τες ψευτοταξικές σου ευαισθησίες τζιαι τα δήθεν επαναστατικά σου λογάκια να τα στηρίζεις με επειχηρήματα, όι να σύρνεις υπονοούμενα γενικά τζιαι αόριστα
5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 8:48 ΜΜ

Γρηγόρης προσέθεσε:

« μιας τζιαι μιλούμεν για εργοδότες τζιαι σι βι.
εσπούδασα διεθνή ιστορία στο πανεπιστήμιο του λονδίνου (LSE).
εδοκίμασα να καταθέσω το πτυχίο μου στην κυβέρνηση για να διοριστώ καθηγητής ιστορίας στην μέση εκπαίδευση. είπαν μου ότι αφού εν έχω ελληνική παιδεία εν μπορώ να διδάξω τζιαι ότι πρέπει να εξομοιώσω το πτυχίο μου του LSE στο πανεπιστημίο κύπρου παρακολουθώντας φιλολογικά μαθήματα για ένα χρόνο πριν να μπορώ να καταθέσω το πτυχίο μου για να πιάσω σειρά για να διδάξω ιστορία στα ελληνόπουλα της Κύπρου»
7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 1:08 ΠΜ

(http://sirmastocomputer.blogspot.com/2009/01/blog-post_31.html)

Ανώνυμος είπε...

Τζιαι καλά να σου κάμουν ρε Γληορούι απόγονε της αποικιοκρατίας

Νέμεσις

Ανώνυμος είπε...

Diorthosi...

diabaze "epigone"

nemesis

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου