Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009

Με τους άλλους όμως τί γίνεται ( updated)

Μακάριος Δρουσιώτης: "επειδή τα έχω ψάξει πολύ σας λέω"
Άνθος Λυκαύγης: "επειδή τα έχω ζήσει πολύ σας απαντώ"

Σχόλια παρμένα από την ψεσινή εκπομπή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο ΡΙΚ, όταν η συζήτηση αφορούσε τις επιδρομές της τούρκικης αεροπορίας πριν το 63. Και καλά εσείς κε Δρουσιώτη, που όσο ιδεοληπτικός κι αν είστε εντούτοις τα ψάχνετε, και καλά εσείς κε Λυκαύγη που και τα ζήσατε και τα ψάχνετε, με τους υπόλοιπους (και δη η νέα γενιά), που ούτε τα έχουν ζήσει, ούτε τα ψάχνουν τί γίνεται; Τους γράφουμε βιβλία στα σχολεία;Ποιοί;Και τί τους γράφουμε; (παρεπιπτόντως να πώ ότι η εκπομπή ψες ήταν εξαιρετική και πρέπει να μπει ..ως ένθετο DVD στα βιβλία ιστορίας, ή πολιτικής αγωγής).


Μερικές ακόμα απορίες μιας αφελούς ακροάτριας που έτυχε να παρακολουθήσει την εκπομπή:

1) Πότε καταλύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς δεν πήραμε είδηση;
2) Τί σημαίνει "βαθύ κράτος της Ελλάδας" και "βαθύ κράτος της Τουρκίας";
3) Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος είναι κακός γιατί υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία; Και πώς το έκανε αυτό;
4) Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είναι κακός γιατί ήθελε την Ένωση; Πότε το έκανε αυτό;
5) Τελικά η Ζυρίχη προνοούσε ομοσπονδία;
6) Από τη στιγμή που η τουρκική αεροπορία έκανε επιδρομές και έριχνε βόμβες σε αμάχους, γιατί η αποστολή ελληνικής μεραρχίας για υπεράσπιση των ελληνοκυπρίων πρέπει ντε και καλά να στάληκε "από το βαθύ κράτος"; Βάση του συντάγματος δεν ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει;
7) Τί ακριβώς ήθελε να μας πεί ο Κολοκασίδης όταν του δόθηκε ο τελευταίος λόγος;

7 σχόλια:

MARINOS είπε...

Με ζαλίζει απίστευτα η Ειρήνη Χαραλαμπίδου...!

Έλεος πια!

dokisisofi είπε...

εψές ήταν καλή

Ανώνυμος είπε...

1) Πότε καταλύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς δεν πήραμε είδηση; ΤΟ 1963

2) Τί σημαίνει "βαθύ κράτος της Ελλάδας" και "βαθύ κράτος της Τουρκίας"; Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΚΑΤΕΡΟΘΕΝ

3) Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος είναι κακός γιατί υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία; Και πώς το έκανε αυτό; ΔΕΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ, ΤΗΝ ΚΑΤΕΛΥΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ.

4) Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είναι κακός γιατί ήθελε την Ένωση; Πότε το έκανε αυτό; ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΝΑ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΘΟΥΝ

5) Τελικά η Ζυρίχη προνοούσε ομοσπονδία; ΟΧΙ

6) Από τη στιγμή που η τουρκική αεροπορία έκανε επιδρομές και έριχνε βόμβες σε αμάχους, γιατί η αποστολή ελληνικής μεραρχίας για υπεράσπιση των ελληνοκυπρίων πρέπει ντε και καλά να στάληκε "από το βαθύ κράτος"; Βάση του συντάγματος δεν ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει; ΣΩΣΤΑ ΣΤΑΛΗΚΕ Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΚΤΥΠΗΘΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ

7) Τί ακριβώς ήθελε να μας πεί ο Κολοκασίδης όταν του δόθηκε ο τελευταίος λόγος; ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ.

ΚΚΚ

dokisisofi είπε...

1) Είναι γεγονός ότι περίμενα μια απάντηση που να αφορά τη δράση των τρομοκρατικών ομάδων ( ΤΜΤ), τη μη ψήφιση των προϋπολογισμών από τους τουρκοκύπριους βουλευτές και την αποχώρησή τους. Αλλά παίρνω ως απάντηση αυτό που ψες όλοι πιπίλιζαν χωρίς να τεκμηριώνουν "ο Μακάριος ήταν αυτός που κατέλυσε τη δημοκρατία". Αν εννοείτε ότι συγκατάνευσε στην κατάλυση της το 77 με την υπογραφή της διζωνικής-ομοσπονδίας, να το καταλάβω και να συμφωνήσω.

2) Όσο για το "βαθύ κράτος", εγώ το εννόησα ως το παρακράτος, τους εξωθεσμικούς παράγοντες ( πχ στρατιωτικοί). Απλά στη συζήτηση δεν ήταν ξεκάθαρο πότε αυτοίκαθοδηγούνται από το κράτος και πότε το καθοδηγούν. Το επικαλούνταν ως επιχείρημα μεταφυσικού τύπου, ως το μυστηριώδες πρόσωπο της ιστορίας που δεν αξίζει να σταθούμε να το εξετάσουμε.

Καλό σου βράδυ!

Aceras Anthropophorum είπε...

Δοκησίσοφη είμαι άσχετος με την εκπομπή αλλά σε σχέση με το βαθύ κράτος καλά το εννόησες. Είναι πολλά απλοϊκό να πούμε ότι βαθύ κράτος είναι ο εθνικισμός (είναι σαν να υπήρχε τζιαι σήμερα παρακράτος επειδή υπάρχει εθνικισμός). Ο Δρουσιώτης έγραψε βιβλίο για το βαθύ κράτος της Ελλάδας τζιαι της Τουρκίας. Ενδιαφέρον να θκιαβαστεί ακόμα τζιαι που αυτούς που φκάλλουν σπυρούθκια με τες θέσεις του Δρουσιώτη για την τρέχουσαν πολιτική. Ενδιαφέρουσες οι σχέσεις των δύο με την αμερικανική administration.

Το να πούμεν ότι ο Μακάριος (όι ο Δρουσιώτης :)) εκατέλυσεν την ΚΔ είναι μεγάλη απλούστευση για να του αποδώσουμεν ευθύνες γι το ότι δεν εκατάφερεν να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον τουρκικό εθνικισμό. Άλλον να τον κρίνουμεν τζιαι να τον κατακρίνουμεν για το πως επροσπάθησεν να αντιμετωπίσει τον τουρκικόν εθνικισμό τζιαι άλλον να του ρίφκουμεν τζιαι αυτά που υποστήκαμεν από τον τούρκικον εθνικισμόν. Τζιαι όταν τον κρίνουμεν δεν θα πρέπει να το κάμνουμεν με τα σημερινά δεδομένα αλλά με αυτά της εποχής. Εν πολλά εύκολον τωρά να αποδίδουμεν ευθύνες.

Η επιλογή μας να αθθίσουμεν σαν λαός μέσα που την ολοκληρωτικήν επικράτησην πάνω στους Τουρκοκύπριους εν συλλογική ευθύνη τζιαι εκτός που κάτι περιθωριακούς κομμουνιστές καμιά άλλη πολιτική δύναμη ή σημαντική προσωπικότητα δεν επρόταξεν άλλην οδόν. Το μοτέλλον μας ήταν η Κρήτη ή η Μακεδονία. Γράψε λάθος. Αρκήσαμεν. Άλλες συνθήκες όταν εκάμαν οι ρωμιοί εθνικήν εκκαθάρισην στην Κρήτην τζιαι άλλες μετά το 60. Άλλωστε αυτόν έγινεν δυνατόν διότι ήταν μιαν σου μιάν μου. Εκάμαν τζιείνοι εκκαθάρισην στην Μικράν ασίαν τζιαι πήαμεν πάτσι.

Εσύ υποστηρίζεις ότι η όλη μας στρατηγηκή για να αθθίσουμεν σαν λαός ήταν σωστή; Άν όχι τότε τί δεν εκάμαμεν σωστά; Τι θα έπρεπεν να κάμουμεν για να αποφύγουμεν την διχοτόμησην της Κύπρου;

dokisisofi είπε...

"Η επιλογή μας να αθθίσουμεν σαν λαός μέσα που την ολοκληρωτικήν επικράτησην πάνω στους Τουρκοκύπριους "

Καταρχήν δεν ήταν επιλογή μας, αλλά οι ίδιοι ( ή το συνήθες άλλοθι βλ.βαθύ κράτος) το επέλεξαν. Μόνοι τους αποχώρησαν από τους κρατικούς μηχανισμούς πραξικοπηματικά, μόνοι τους ταμπουρώθηκαν σε θυλάκους, μόνοι τους επέλεξαν να μην επανέλθουν. Θα μου πεις μεσολάβησαν ένοπλες συγκρούσεις, διχασμός, μόνοι τους απομονώθηκαν και αυτοπροσφυγοποίηθήκαν (μιλώ για πριν το 74). Το αν άνθισε η Κ.Δ. αυτό δεν έγινε με επικράτηση αλλά η τελευταία ήταν μια ντε φάκτο κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη.
Όσο για την υπόλοιπη σου ανάλυση πριν πω οτιδήποτε να πω ότι αγνοείς μεταξύ άλλων και των παράγοντα "Εγγλέζοι". Οσο για την Κρήτη δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες για εθνικό ξεκαθάρισμα. Πρώτη φορά πάντως ακούω κάποιον να λέει ότι με την Μικρασιατική καταστροφή "ήρθαμε πάτσι". Για δοκίμασε να το πείς αυτό σε έναν Σμυρνιό. Κρίμα πάντως που σκέφτεσαι έτσι ρεβανσικά με έναν τρόπο επικυρωτικό. Εκτός κι αν παρενόησα αυτά που είπες....

Όσο για τα ερωτήματα σου, δεν κατάλαβα τί εννοείς "να αντθίσουμε σαν λαός"και σε ποιά περίδο αναφέρεσαι.

dokisisofi είπε...

σόρρυ για τα λάθη αλλά ο εβλοημένος ο μπακαλιάρος θέλει την ζιβανίαν του

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου