Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008

"Μικρά Ανέκφραστα Ζώα" του ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΦΟΣΤΕΡ ΓΟΥΑΛΑΣ (συνέχεια μετάφρασης)

Ο Πατ Σάτζακ , ο Άλεξ Τρέμπεκ και ο Μπερτ Κόνβεϋ, κάθονται σε κύκλο, με παντελόνια και γραβάτες χαλαρωμένα, στο καθιστικό της αίθουσας παραγωγής, πρωϊνές ώρες, παρακολουθώντας μια κασέτα με τις περσινές «World Series».
« Αυτό είναι για τις χαμηλές» λέει ο Τρέμπεκ.
Ο Μπερτ Κόνβεϋ, ο οποίος υγραίνει τους φακούς επαφής του, γυρίζει πίσω την κασέτα.
Ο Τρέμπεκ κάθεται καλύτερα. « Ονομάστε τον καλύτερο στο χτύπημα χαμηλών μπαλιών, όλων των εποχών»
«Τζο Πέριτον» λέει ο Σάτζακ χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο Τρέμπεκ κοιτάζει δύσπιστα. « Ο Τζό Πέριτον;»
« Ο Γουήλι Στάργκελ ήταν έξοχος στο χτύπημα χαμηλών μπαλιών» λέει ο Κόνβεϋ. Οι άλλοι δυο άντρες τον αγνοούν.
« Ο Ρέτζι Τζάκσον ήταν έξοχος» λέει ο Σάτζακ σκεφτικός.
« Και ακόμη συνεχίζει να είναι» λέει ο Τρέμπεκ, μ’ένα αίσθημα ότι είναι απών, κι απ’αυτό ακόμα το ρυθμικό χτύπημα της γροθιάς του.

Οι παρουσιαστές τηλεπαιχνιδιών έχουν μια εύκολη επαγγελματική ζωή. Και οι πέντε εκπομπές μιας βδομάδας γυρίζονται σε μια μόνο μέρα. Μια μονάχα βδομάδα το μήνα αναλώνεται σε εντατική δουλειά σε στούντιο. Ο χρόνος που απομένει είναι στη διάθεση του παρουσιαστή. Ο Μπερτ Κόνβεϋ, γυρνά σε επιδείξεις αυτοκινήτων, εμπορικά εγκαίνια, παρακολουθεί τα επεισόδια του «Πλοίου της αγάπης» και υπήρξε «εκατομμυριούχος» πολλές φορές. Ο Σάτζακ παίζει φαινομενικά ρακέτες και ασχολείται με την κηπουρική. Κανένας δεν είναι σίγουρος για το πως Αλεξ Τρέμπεκ πως ξοδεύει τον ελεύθερο του χρόνο.

Αυτό κι αν ήταν χτύπημα! Ο Σάτζακ ρίχνει ένα τενεκεδάκι σόδας στην οθόνη. Ο Τρέμπεκ και ο Κόνβεϋ γελάνε.
Ο Σάτζακ κοιτάει τον Μπερτ Κόνβεϋ. « Πώς πάει το δόντι, Μπερτ;»
Ο Κονβεϋ φέρνει το χέρι στο στόμα. « Ακόμα κίτρινο», γκρινιάζει.
Ο Τρέμπεκ παρατηρεί από κοντά. «Έχεις κίτρινο δόντι;»
Ο Κόνβεϋ αισθάνεται σαν κουρεμένο κανίς σε δημόσια θέα. « Κάτι το περαστικό είναι. Ήδη ξεκίνησε να καθαρίζει». Κοιτάζει με νόημα τον Άλεξ Τρέμπεκ. « Απλά μην πείτε τίποτα στον Μερβ γι’αυτό».
Ο Τρέμπεκ κοιτάζει γύρω του σαν να ψάχνει να δεί σε ποιον απευθύνεται ο Κόνβεϋ. « Εγώ; Αυτός που έχεις τώρα μπροστά σου; Σου μοιάζω εγώ για τέτοιος άνθρωπος;»
« Μου μοιάζεις για παρουσιαστή τηλεπαιχνιδιού»
Ο Τρέμπεκ μ’ένα πλατύ χαμόγελο. « Ίσως εξαιτίας των τέλειων και όμορφων, κάτασπρών μου δοντιών».
«Μπάσταρδε» μουρμουρίζει ο Κόνβεϋ.
Ο Σάτζακ λέει και στους δύο να ησυχάσουν.


Η δυναμική της σύνδεσης της Φαίη Γκόνταρντ και της Τζούλη Σμιθ, τείνει, όπως ισχυρίζονται αυτοί που τους τριγυρίζουν, να αντιστέκεται ενός ξεκάθαρου προσδιορισμού. Η Φαίη είναι στα εικοσιέξι και έχει δουλέψει στο ερευνητικό τμήμα του «Τζεοπαρντι!» τους τελευταίους σαράντα μήνες. Η Τζούλη είναι στα είκοσι, έχει θετούς γονείς στο Λα Τζόλλα, και κατέκτησε την πρωτιά στο Τζεοπάρντι μετά από επτακόσιες τόσες εκπομπές που κυριάρχησαν εμπορικά.

Σαράντα μήνες προηγουμένως, ο μεγιστάνας στο τομέα παραγωγής τηλεπαιχνιδιών, ο Μερβ Γκρίφφιν, αποφάσισε να βγάλει από τη ναφθαλίνη το δημοφιλές παιχνίδι "Τζεοπάρντι!" και να απομακρύνει τον Αρτ Φλέμμιγκ, για το χατήρι του όμορφου, με κερί στα μαλλιά, επαρκώς διακεκριμένου και παραδόξως έξυπνου , Άλεξ Τρεμπέκ, ενός πρώην μοντέλου, που μπήκε στη βιομηχανία παρουσίασης τηλεπαιχνιδιών, με το βραχύβιο « Χαϊ Ρόλλερς» στο Μπαρίς/ NBC. Η Ντη Γκόνταρντ, η οποία έγραψε τα σενάρια για σόου παλιά όπως το «Αλήθεια ή Συνέπειες» και « Ονομάτισε αυτόν τον τόνο», είχε δουλέψει για την προώθηση/επέκταση στο « Τζόκερ Γουάϊλτ» και είχε τέλος αναλάβει την παραγωγή του επίφοβου εμπορικά αλλά αποδεκτού από τους κριτικούς «Γκάμπιτ», προσλήφθηκε από το MGE, ως η νέα υπεύθυνη παραγωγής στο «Τζεοπάρντι!».

Ακολούθησε μια περίοδος γεμάτη εντάσεις, μετά την απόφαση του Γκρίφφιν να τοποθετήσει ως σκηνοθέτρια του ανανεωμένου σόου, την Τζάνετ Λέρνερ Γκόνταρντ, σαρανταοχτάρα, νικήτρια δύο « Clio», αλλά επίσης γυναίκα του πρώην άντρα της Ντη. Τελικά η Ντη, πείστηκε να παραμείνει μόνο μετά από ένα προσωπικό τηλεφώνημα από τον βοηθό παραγωγής του Μέρβ Γκρίφφιν στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν η Φαίη Γκόνταρντ, η οποία, έχοντας φύγει από το Μπριν Μωε στα 1982 μ’ένα πτυχίο βιβλιοθηκονομίας , έγραφε εκδοτικά σημειώματα στο περιοδικό «Puzzle». Το δεξί χέρι του Μερβ λοιπόν, είχε προτείνει στην Φαίη μια θέση στο «Τζεοπάρντι!» στον τομέα της έρευνας κατηγοριών και ερωτήσεων.

Η Φαίη δουλεύει για τη μαμά της.

(συνεχίζεται)

19 σχόλια:

Μενελαος είπε...

Το βρήκα αυτό είναι το ερώτημα: Τι είναι ένα σενάριο όταν δεν είναι πυρηνικό?? Είναι δημιουργικό!! Και ποια τα όρια και το πλαίσιο ενός δημιουργικού σεναρίου?? Εξαρτάται βέβαια τι θες να κάνεις...

Διάσπορος είπε...

Συνέχισε δοκισισοφή. Τί ειρωνικόν τούτον με τους παρουσιαστές. Πάντα παρουσιάζουνται άψογοι σαν σφίγγες, αμέτοχοι προσωπικά στη δράση του show. Έχουν τελικά τζιαι τούτοι έκφρασην.

Ο Άλεξ Τρεμπέκκ εν πολλά διάσημος, παρουσιάζει το Jeopardy, το show για τους nerds μόνο, όσους είναι άσσοι στα trivia. Σκεττη ηρεμία στην οθόνη...

dokisisofi είπε...

Na'sai kala Diaspore! Oi diefkriniseis sou einai iperpolitimes gia kapoion pou diabazei tin metafrasi kai zei ektos Amerikis!
Ontws i matia tou Wallas einai eironiki kai, epetrepse mou, rezileftiki. Mas eisagei sta paraskinia.
Ate ksekinise ki esy na metafrazeis kanena allo ergo tou na kinoumaste parallila!

Μενέλαος είπε...

Να επισημάνω κάτι στο θέμα γλώσσα και μετάφραση. Μην ξεχνάς Δοκησίσοφι ότι ο αριθμός λέξεων της Αγγλικής είναι μικρότερος από τον αριθμό λέξεων άλλων γλωσσών για παράδειγμα της Ελληνικής. Πολλές ελληνικές λέξεις μόνο περιφραστικά μπορούν να αποδωθούν στα Αγγλικά. Αυτό έχει ως συνέπεια το αποτέλεσμα στην άλλη γλώσσα να είναι αρκετά πλουσιότερο, μιας και το Αγγλικό λεξιλόγιο πλέον γίνεται τραγικά κοινό!! Έτσι λοιπόν κοινές Αγγλικές λέξεις δεν είναι διόλου κοινές στην άλλη γλώσσα: διάχυση του εμπορικού πνεύματος μέσα σε μία μαγεία!! Βέβαια όταν έχεις να κάνεις με μετάφραση υπάρχει μία αντιστοιχία 1-1 δηλαδή τα δύο κείμενα είναι ισοδύναμα. Ομως αν έχεις να κάνεις με την ποιότητα δύο διαφορετικών σεναρίων, η διαφορετική της Αγγλικής γλώσσα γίνεται συντριπτικά πιο πνευματώδης!!

Μενελαος είπε...

Αμερικάνικη απλοποίηση...

Ανώνυμος είπε...

tilepaixnidi pou simmetehoun NERDS eipes diaspore? na stilete ton menelao!!!!

Διάσπορος είπε...

the english language contains roughly 1,000,000 words, and is considered the world's richest.


Look up the show "Jeopardy", it's great fun.

Menelaos είπε...

Εγώ είχα ένα καθηγητή που έλεγε ότι το ελληνικό λεξιλόγιο δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του Αγγλικού. Έκανε έκθεση δηλαδή, βέβαια δεν ξέρω αν το ελληνικό πανηγύρι με την έκθεση και τους μαθηματικούς έκανε έναν φιλόλογο να λέει τα δικά του αλλά εγώ αυτό άκουσα!!

Menelaos είπε...

Ke pros enimerosi sou kinoniki plempa, i aggliki glosa den klinete!!

Ανώνυμος είπε...

μενελαε, coolare κουμπαρε.
απλα θκιεβαζουμε ενα κειμενο

Παρις της κοινωνικης πλεμπας

dokisisofi είπε...

Kopelia maxoumai na valw tsakra.
Pale kala pou esikostika gliora tziai eida to xali to epsesino.
Men tou poloaste tou lafazani tziai antakwnnei dixa pamo. Wspou na deithei na gireftei.

ATHANATI, PLOUSIA PLIN TIMIA KYRPIAKI DIALEKTOS!!!

(a?
a?
a?)
ARKISAAAAAAAAA

dokisisofi είπε...

oi exw wra

e Menelae apo ti stigmi pou se dernei kompla kai ta dika mou ta sxolia ta svineis apo to blog sou
otidipote les kai prosvallei amaxo plithismo na pas sto diaolo na to girepseis opou to stelnw me courier.

kai simfwnw! Skeftikes na pas sto "Jeopardy!"? tha diaprepseis!

dokisisofi είπε...

Diaspore i sizitisi gia to "poia glossa einai anoteri" den odigei pouthena. Einai askopo na sizitisoume tetoio thema edw.

Διάσπορος είπε...

σωστά, "ανώτερη" γλώσσα δέν υπάρχει -άχρηστη θα ήταν η συζήτηση αν την εκάμναμεν! Αναφερόμουν στο πλούσιο λεξιλόγιο (δηλ, περισσότερες λέξεις) -που φυσικά δέ σημαίνει πιό colorful ή εκφραστικό.

(Ώς κάτοχος καλός των ΑμερικανοEnglish δηλώννω ότι εν ξερόγλωσσα)


(εχτός που κάτι ποιητές πελλούς όπως τον Robert Frost, Sylvia Plath κλπ)

Ανώνυμος είπε...

Dokisisofi exeis ena mikro lathos ekei pou leei " Ο Μπερτ Κόνβεϋ, γυρνά σε επιδείξεις αυτοκινήτων, εμπορικών εγκαινίων". To swsto einai " se emporika egkainia" (girna se emporika egkainia).

Μενελαος είπε...

Η περίπτωση σου θα συζητηθεί πατόκορφα στο επόμενο οικογενειακό συμβούλιο στο οποίο και θα διακτινιστεί αυτή καθεαυτή η πρωτοβουλία μας. Εγώ θέλω να σε γονατίσω!! Θέλω να σε γονατίσω άγρια ξετσίπωτη. Εσύ μωρούδι μου είσαι το κουταβάκι μου. Πολύ θέλω να σε κουταβιάσω γατουλάκι μου, να κάνεις παρέα με τον Θρασύμπολα μετά!! Εσύ είσαι η κορούλα μου και εγώ ο μπαμπάκας σου. Καλέ τι κουταβάκι είσαι συ???

dokisisofi είπε...

Ανώνυμε/η, ευχαριστώ. Σπεύδω να το διορθώσω.

dokisisofi είπε...

Μενέλαε χαίρομαι πολύ που μονοπωλώ στα ενδιαφέροντα σας.

Menelaos είπε...

Excellent try my friend! ..."it has to stop"...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου