Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

DAVID FOSTER WALLACE


Διακόπτουμε για λίγο την μετάφραση των «Μικρών ανέκφραστων ζώων» παραθέτοντας μια μικρή βιογραφία του συγγραφέα, καθώς, για τα ελληνικά δεδομένα είναι σχεδόν άγνωστος.
(πρόκειται πάλι για μετάφραση γι'αυτό συγχωρέστε με αν κάποια ονόματα και τίτλοι δεν έχουν αποδοθεί σωστά)

Μικρό βιογραφικό σημείωμα

Ο Ντεϊβιτ Φόστερ Γουάλας γεννήθηκε στην Ιθάκα της Νέας Υόρκης στις 21 Φεβρουαρίου το 1962 και μεγάλωσε στην μικρή πόλη Φίλο στο Ιλινοϊς. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια αγγλικών και ο πατέρας του δίδασκε φιλοσοφία. Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο που ο Ντέιβιντ αρίστευσε στο κολλέγιο του Άμχερστ στις Αγγλικές σπουδές και στη Φιλοσοφία και μετά αφοσιώθηκε στον κλάδο της δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Τότε είναι που ξεκινά εντατικά να γράφει μυθιστορήματα, διδάσκοντας παράλληλα στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς και αργότερα στο κολλέγιο «Πομόνα» στο Κλαρμόν της Καλιφόρνια.
Αφού παρέλαβε το MFA στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο Γουάλας δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο « Η σκούπα του συστήματος», ένα κωμικό μυθιστόρημα που τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο για το εκκεντρικό του χιούμορ. Αμέσως μετά, μετακομίζει στη Βοστώνη ώστε να σπουδάσει φιλοσοφία στο Χάρβαρντ, κάτι που εγκαταλείπει, για μια θέση διδασκαλίας στο τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλλινοϊς, όπου συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο επικών διαστάσεων αριστούργημά του “«Ατελείωτο σούργελο» ( «Infinite Jest»), το οποίο ολοκληρώνεται και εκδίδεται στα 1996.
Στα 1997, ο Ντεϊβιντ Φόστερ Γουάλας, τιμάται από το ίδρυμα Μακ Άρθουρ ως ιδιοφυϊα. Εξακολουθεί να διδάσκει και να δημοσιεύει μικρά του έργα σε διάφορα περιοδικά, όπως στα : Esquire, GQ, Harper's, The New Yorker και Paris Review.
Στα 2002, μετακομίζει στην Καλιφόρνια όπου γίνεται ο πρώτος καθηγητής στο Ροϊ Ε. Ντισνεϊ που διδάσκει δημιουργική γραφή και παράλληλα δουλεύει ως καθηγητής Αγγλικών στο κολλέγιο της «Πομόνα». Στα 2004, δημοσιεύει την τελευταία του συλλογή διηγημάτων « Λησμονιά» ( Oblivion)
Ο Ντεϊβιντ Φόστερ Γουάλας, είναι ευρύτερα γνωστός για το ότι πειραματίζεται στυλιστικά, προκαλώντας με τις επιλογές κι αυτών ακόμα των λέξεων, και την μακροσκελή και απαιτητική δόμηση των έργων του. Η καινοτομίες του καθιστούν το έργο του πολύ συναρπαστικό στην ανάγνωση, το οποίο απαιτεί μια συγκεκριμένη αποκωδικοποίηση ενός προκλητικού παζλ.
Ο Ντεϊβιντ Φόστερ Γουάλας παρέλαβε πολλά βραβεία , περιλαμβανομένων αυτών του καλύτερου συγγραφέα, το βραβείο μυθοπλασίας «Λάναν», το βραβείο χιούμο του «Paris Review», το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων OPB Τζο Σαβάγκο, και το βραβείο Ο. Χένρι.
Αυτοκτόνησε στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 σε ηλικία 46 ετών.

2 σχόλια:

agapitekyrieimerologie είπε...

Έγιναν γνωστοί οι λόγοι που αυτοκτόνησε; Ήταν ένας 2ος Μπουσκάλια;

Μενελαος είπε...

Το βιογραφικό του είναι καταπληκτικό! Δύσκολα το βρίσκεις σήμερα. Βέβαια το θέμα της αυτοκτονίας και γενικά των μεγάλων εξαρτήσεων έχει εμφανιστεί πολλάκις σε επιτυχημένους ανθρώπους, σταρ, διάσημους, αλκοολικούς κτλ. Ίσως πρόκειται για μια τραγική ανακολουθία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής. Κοινώς, σπάστε τους καθρέφτες!!

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου