Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2008

"Μικρά Ανέκφραστα Ζώα" του ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΦΟΣΤΕΡ ΓΟΥΑΛΑΣ (συνέχεια)

«Jeopardy! Βασίλισσα εκθρονίζεται μετά από τρία χρόνια εξουσίας!»
Τίτλοι πρώτης σελίδας, εφ. Variety, 13 Μαρτίου 1988

«Ας είμαστε όλοι εκεί», λέει η τηλεόραση.
« Και πού άλλού θα ήμουνα»;, ρωτά η Ντη Γκόνταρντ, στην καρέκλα της, στο γραφείο της, το βράδυ, στα 1987.
« Φέρνουμε καλά πράγματα στη ζωή» λέει η τηλεόραση.
«Το ίδιο κι εγώ» λέει η Ντη. «Αυτό έκανα. Μόνο για μια φορά..».
Η Ντη κάθεται στο γραφείο της στις επιχειρήσεις Μέρβ Γκρίφφιν τις καθημερινές τα βράδυα και σκοτώνει την ώρα της πίνοντας μαρτίνι. Οι τοίχοι του γραφείου της είναι γεμάτοι με ρητά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η ανεπανόρθωτη ζημιά της, έχει καμουφλαριστεί. Μόλις τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο συνηθίζει να πηγαίνει για ψώνια. Φωτογραφίες με αυτόγραφα. Μια φωτογραφία με την Ντη και τον Μπο Μπάρκερ όταν η τελευταία έγραψε το « Αλήθεια ή συνέπειες». Ο Μερ Γκρίφφιν να της δίνει μια πλακέτα. Η Ντη και η Φαίη ανάμεσα στον Γουίνκ Μαρτιντάλε και τον Τσακ Μπάρρις σ’ένα επίσημο δείπνο.
Η Ντη χρησιμοποιεί το τηλεχειριστήριό της για να αλλάξει κανάλι από το NBC στο MTV, στην καλωδιακή. Αγόρια που φαίνονται υπερκαταναλωτικά, πατωμένα με μέηκαπ, παίζουν κιθάρες που μοιάζουν περισσότερο με τζετ και όπλα παρά με κιθάρες.
«Μ’ένα όχι σώθηκες» λέει η Ντη κοφτά, πίνοντας
«Σαν πολύ δεν πίνει;» λέει η Τζούλη Σμιθ στην Φαίη.
«Είναι για τον πόνο», λέει κοιτώντας την η Φαίη.
Η Φαίη χαμογελάει.
Η Τζούλη κουνάει το κεφάλι της « Είναι άσχημο να την βλέπεις σε τέτοια κατάσταση»
« Σου αξίζει ένα διάλειμμα σήμερα» λέει η τηλεόραση « Αρέσεις στο γάλα. Όσο περισσότερο μας ακούς τόσο καλύτερα ακούγεσαι. Δεν πεινάς για μια Μπαρούφα φλαμπέ»;
«Όχι δεν πεινάω για μια Μπαρούφα φλαμπέ» λέει η Ντη, και κάθεται καλά στην καρέκλα της « Όχι, δεν πεινάω για τέτοια». Της πέφτει το ποτήρι απ’το χέρι.
« Αυτό που είπε για σένα όμως, ήταν καλό». Η Τζούλη κοιτάζει την Φαίη λοξά. « Εκείνο.. το ότι έφερε ένα καλό πράγμα στη ζωή»
Η Φαίη χαμογελά καθώς παρακολουθεί την τηλεθεάτρια. « Άκουσες τι έκανε ο Άλεξ σήμερα; Ο Σατζάκ λέει ότι αυτός και ο Άλεξ βρίσκονται σε πόλεμο. Ο Άλεξ μπήκε στο στούντιο του μηχανικού και έπαιζε με το κουμπί των ψεύτικων χειροκροτημάτων καθόλη τη διάρκεια του τρίτου επεισοδίου των «Wheels»
«Ώστε δεν ξεχνάς» λέει η τηλεόραση, «Κοίτα λοιπόν με τι καταλήγεις»
«Γουάο» λέει η Ντη. Αποκοιμιέται στην καρέκλα της.

2 σχόλια:

Διάσπορος είπε...

Καλή η μετάφραση Δοκ, εφοούμουν οτι στα ελληνικα εν θα εμεταφέρετουν το νόημα εύκολα αλλά μια χαρα μεταφέρεται.

dokisisofi είπε...

Ευχαριστώ, σημαίνει πολλά για μένα το ότι η μετάφραση μου σε αφήνει ικανοποιημένο. Σ'ευχαριστώ επίσης που μου υπέδειξες διακριτικά σε ημέηλ ότι το Faye αποδίδεται ως Φαίη στα ελληνικά. Σπεύδω να το αλλάξω.
Όσον αφορά τη βραδύτητα στη μετάφραση, το κουράζω λίγο για να βρώ αντίστοιχες εκφράσεις που να αποδίδουν το ύφος πιο πιστα παρα να κάνω κατα λέξην μετάφραση. Ελπίζω να μην παρανοώ ιδιωματισμούς.
Παρακαλώ την επιείκεια σας και περιμένω διορθώσεις..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου