Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008

Γλωσσικές και άλλες οδηγίες προς παραθεριστάς


Αγαπημένα μου κυπροτουριστάκια, με τα αθλητικά σορτς, τα σάνδαλα και τα ττόρενα καλτσάκια, με τις τσάντες απο τα αφορολόγητα γεμάτες ουισκάκια, την αντιπάθεια στα μνημεία,στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, με τις γυναικούλες σας με τα ισιωμένα (και άλουτα για μέρες για να μείνουν ισιωμένα) μαλλάκια να κατέχουν παγκόσμιες επιδόσεις στα ψώνια, με τα χωρκάτικα φωνασκούντα και υπερκαταναλωτικά σας αναλφάβητα (εντάξει, εντάξει "δυσλεκτικά") παιδοβουβαλάκια, με τα τελευταία μοντέλα των κινητών στα χεράκια τους και τα ipod (τι σκατα τα λαλούν) στα αυτάκια τους, σας εύχομαι "καλό ταξίδι και καλά να περάσετε" αν ακόμα δεν έχετε εκδράμει με τις ευρωπαϊκές ταυτοτητούλες στα χεράκια σε "ταξίδια μαγικά κι ονειρεμένα /κι απο του γείτονα πιο ακριβοπληρωμένα". Δεν θέλω, προς Θεού, να σας περιπαίξω καθώς τυγχάνω κι εγώ Κύπρια και συνήθισα να βλέπω την αρχοντοχωριάτικη επιδειξιομανία σας και τους (πιστωμένους) παράδες να πέφτουν από τα μπαντζάκια σας. Απλά θέλω να σας προστατεύσω από μερικές γλωσσικές κακοτοπιές εκεί που θα πάτε, κυρίως αν θα επισκεφθείτε την μητέρα Ελλάδα. Έχετε υπόψιν σας λοιπόν ότι

α) Μια απλή μετατροπή του "τζιαι" σε "και" μια αποϊσχυροποίηση των διπλών συμφώνων δεν είναι ικανά να σας κάνουν να καλαμαρίσετε.
β) Στην Ελλάδα-οπως και σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δείγμα μιζέριας το να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας (συγκοινωνίας είπα όχι επικοινωνίας, συγκεντρωθείτε σ'αυτά που λέω)
γ) Το να πετάτε κυπριακούρες για να γελάτε με τον "καλαμαρά" που δεν καταλαβαίνει, δεν σας κάνει αστείους, απλά άξεστους, αρχοντοχώριατους και γελοίους.Το ότι μερικοί στο Σίγμα το θεωρούν αστείο και το χρησιμοποιούν κατακόρον στα σήριαλ τους δε σας δικαιολογεί (ούτε και τους ίδιους).
δ) Το " όη μάνα μου, σαν την Κύπρο δεν έσιει" να το αποφεύγετε όταν το γεύμα σας είναι απλά κάτω των 10.000 θερμίδων. Αν ήταν για να φάτε να σπάσετε να εμεινίσκετε έσσω σας.
ε) Όταν βλέπετε άλλους Κυπραίους μην τους σνομπάρετε. Εσείς είστε χειρότεροι.
στ) Οι κυρίες ας μην είναι τόσο σίγουρες ότι δε θα εμφανιστεί κάποιος γνωστός τους στην πλαζ σε περίπτωση που αποφασίσουν να κάνουν ηλιοθεραπεία τόπλες.
ζ) Το "χέστηκα" στην Ελλάδα σημαίνει στην ουσία ότι τα έκανα πάνω μου. (και όχι θέλω να χέσω) Το ίδιο και για το εκατουρήθηκα. Γι'αυτό μην απορήσετε αν σας βλέπουν περίεργα όταν φωνάζετε στο ξενοδοχείο "Άτε άνοιξε μου τζιαι εκατουρήθηκα". Γενικά αποφεύγετε λέξεις δηλωτικές των ενεργειών του γαστρεντερικού σας σωλήνα. Είναι ...."χαμηλού επιπέδου" που λένε και οι Λευκωσιάτισσες.
η) Το "βράζω"στην Ελλάδα σημαίνει μόνο "κοχλάζω῾ και όχι ζεσταίνομαι. Εκτός κι αν το συνοδεύσετε με το "σαν τα σαλιγκάρια" που πάλι δεν εκνδείκνυται καθώς το "χογλώ σαν τους καραόλους"είναι κυπριακή έκφραση.
θ) Το "οξά "δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα. Χρησιμοποιείστε το φτωχό διαζευκτικό "ή".
ι) Στην Ελλάδα θεωρείται προσβολή να πείς στον σερβιτόρο να έρθει για να "διατάξετε". Να "παραγγείλετε" είναι το σωστό. Και τα φιλοδωρήματα είναι περίπου το 10% της συνολικής αξίας του φαγητού που καταναλώσατε.
κ)Το φ αν μετατραπεί σε β δεν κάνει την λέξη μας "καλαμαρίστηκη". Ως εκ τούτου το "ο άλλος ο ταξιτζής επόφκαλεν μας" δεν είναι λιγότερο ακατανόητο από το " ο άλλος ο ταξινζής μας επόβγαλε" (ή αν είστε περισσότερο έξυπνοι και αφαιρέσετε και το ε: "μας πόβγαλε"). Καλύτερα μην πείτε τίποτα.
λ) Το "βρωμίζω"στην Ελλάδα σημαίνει "λερώνω" αλλά και λερώνομαι και όχι βρωμάω. Αν σας πεί κάποιος "φορέστε καλύτερα τις παντόφλες σας για να μην βρωμίσουν τα πόδια σας"(γιατί βασικά θέλει να σας πει με τρόπο να μην μπαίνετε στο ξενοδοχείο ξυπόλυτοι με τις άμμους ), μην απαντήσετε "όχι μα δεν μυρίζουν" Είναι λάθος. Γενικά είναι λάθος να κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι. Όσα κι αν έχετε πληρώσει.
μ) Το τηλέφωνο δεν "παίζει" αλλά "χτυπά". Παίζει όμως με νεύρα των υπολοίπων, όταν χτυπά κάθε τρείς και λίγο.
ξ) Δεν "πιάνουμε"το τηλέφωνο αλλά "σηκώνουμε"το τιμημένο ακουστικό, ή απλά "απαντάμε" στο τηλέφωνο.
ο) Στο αεροπλάνο δεν καθόμαστε στο παράθυρο παριστάνοντας τους ανήξερους και τους "πολλά βαρείς" για να μην ανοίξουμε συζήτηση για το ποια είναι η θέση του καθενός.
π) Δεν υπάρχει νόημα στο να φωτογραφίζεις τα σύννεφα από το παράθυρο.
ρ) Δεν μιλάμε παριστάνοντας τους άνετους όταν οι αεροσυνοδοί εξηγούν τί πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση βλάβης, ούτε συνοδεύουμε τηνν επίδειξη με εξυπνοβλακίστηκα σχόλια του τύπου "ναι ρε, τζι αν δώκουμε κατω εννα μας σώσει το σωσίβιο" Έχετε δίκαιο δεν λέω αλλά οι αεροσυνοδοί πληρώνονται για να σας σερβίρουν και να σας δείχνουν τί να κάνετε σε περίπτωση που κληρωθήκατε από το χάρο. Επίσης μη χαχανίζετε με νόημα όταν στο μόνιτορ δείξει πως να φουσκώσετε το σωσίβιο. Είναι αστεία τα κινούμενα σχέδια δε λέω, αλλά πρέπει να γελάσουμε μόνο στα νερόβραστα χιλιοειδωμένα απρόοπτα του φακού, ή τα βωβά φιλαράκια. Καλά τα τελευταία που είπα ξεγράψτε τα. Κάντε ότι θέλετε, είμαι μαζί σας.
σ)Μην κάθεστε παράθυρο αν έχετε συχνοουρία και είστε ευτραφείς.
τ) Αν δεν είχατε την προνοητικότητα να ψωνίσετε κάτι για τους δικούς σας μην κάνετε τον κόπο να πάρετε σοκολάτες από τα αφορολόγητα της επιστροφής. Είναι πιο απογοητευτικό, πιστέψτε με.
υ) Μην κουράζετε όσους δεν ταξίδεψαν μαζί σας με φωτογραφίες που βγάλατε. Είναι ευχάριστο μόνο σε σας να σας βλέπετε να ποζάρετε την ώρα που το υπόλοιπο γκρουπ ακούει την/τον ξεναγό.
φ) Και τώρα που λέω γκρουπ! Με ρέγουλα τα εγγλέζικα, ιδίως αν ξέρετε κάποιες μόνο σκόρπιες λέξεις από διαφημίσεις της τηλεόρασης, κτλ. Μπορεί κάποιος να παραπλανηθεί από την προφορά σας και να νομίσει ότι ξέρετε. Και να αποδειχθεί ότι απλά ξέρετε....την ΒΟΔΙΝΗ!!!!


Καλό ταξίδι και καλή επάνοδο!!!!!!!!(μμμμ......)

9 σχόλια:

Sike είπε...

μάλιστα!!!

στο ξ) "παίρνουμε" και κάνα τηλέφωνο άμα είναι να ούμε.

τζείνο με τα άλουτα ισιωμένα μαλλιά, μου φάνηκε κάπως "όμοιος ομοίω αεί βελάζει" - πώς μπορεί να το ήξερες;! ααχαχαχαχ

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Μάγκουμου εν να καιλίσης να μ' αήκης να τους πώ, άμα πάω στη τράπεζα, να μου δώκουν έναν πλίκον χάκκενον να βάλω τα ριάλια μέσα; Οξά εν να αγκριστής πολλά; Ακκι πέττι, ότι τζι' αν πεις εν χάκκιν μου.

dokisisofi είπε...

xa?

Απόστολος είπε...

...μερικές προσωπικές εμπειρίες.

5 χρόνια στην Αθήνα, μελέτησα τον Κυπριώτικο Κυπραίο, πολύ καλύτερα απ' ότι εδώ. Πάντα, θέλοντας να "δειχτεί" (πως είναι έξυπνος, πως είναι μαλάκας; Δεν μπόρεσα να καταλάβω...) ούρλιαζε μες στους δρόμους πετάγοντας κυπριακά, τα οποία κυπριακά ούτε στα χωριά δεν μιλιούνται πλέον.
Η έγνοια του ήταν να καταλάβουν πως είναι από την Κύπρο.
Υπάρχει εξήγηση;

Πολύπλοκο...

Τσαρτελλούι είπε...

Χαχαχα!! Έκαμες με τζιαι γέλασα! Sad but true..

Όλοι οι Κύπριοι πέφτουμε σε ολισθήματα (γλωσσικά κυρίως) όταν επισκεφτόμαστε την Ελλάδα αλλά κάποιοι φωνάζουν που μίλια μακριά..

dokisisofi είπε...

@tsartelloui, eipame, i Vodini einai i pio asfalis glossa se tetoies periptoseis :PP


@Apostole, emena me eknevrizei kai i prospatheia tou Kipreou na kalamarisei alla kai na deiksei oti kserei egglezika , nomizontas oti oi kalamarades epeidi den tous diefkolinei i profora den kseroun kai oti tha deiksoun parapanw morfomenoi an petaksoun ena " en eixa to chance na paw" i to klassiko " i kori mou/o gios moou spoudazei stin Agglia chhhhhhhhhhhharrrter accccccccountant).

agapitekyrieimerologie είπε...

(Ώρες ώρες, με πείθεις πως είσαι φιλόλογος...)

Απίστευτο κι απόλυτα αληθές κείμενο! Γενικά άμα είναι να βγούμε στις στράτες της μητέρας πατρίδας ή τελοσπάντων οποιασδήποτε χώρας, θέλουμεν ΠΑΝΤΑ να δείχνουμεν το νου μας! Νιώθουμεν, προφανώς, τόοοσον πολλά περήφανοι για την καταγωγήν μας που το φωνάζουμεν με κάθε εφικτό τρόπο(αν ήταν δυνατόν να κλάνναμεν τζιαι ν'ακούετουν "Κύπρος" ήταν να το κάμναμεν).
Τζείνον που με παραξενεύκει (με την κακή έννοια!) πάνω μου εν ότι σχεδόν κάθε φορά που εν να δω Κυπραίους στο εξωτερικό εκπλήσσουμαι. Επρόσεξα πως συμβαίννει τζιαι σε άλλους: να δούμεν δηλ.έναν Κυπραίον να περπατά τζιαι να κάμουμεν την σκέψη "Α...Εν Κυπραίος τούτος" (Σαν να τζι'εφκάλαν μας που τον χάρτην τζιαι θωρούμεν μπροστά μας έναν ... είδος προς εξαφάνισην!).

Όσον αφορά το γ) σημείο που θίγεις, ίσως προδίδει το πόσο ... "χιουμορίστες" είμαστε σαν λαός! Εν γνωστό πως το χιούμορ ενός ανθρώπου καθρεφτίζει το δείχτη νοημοσύνης του άρα τούτον μπορεί να σου πει πολλά!

tubemap

dokisisofi είπε...

Xa! Pisteveis dld oti katexw toso kala ti glwssa ? Oxi agapi mou, efatsisa tzi ematha! Enomises oti egw eimai kaliteri?

κι αγνάντευε... είπε...

Ουπς! Τούτον με το μαλλίν το 'κανα κι εγώ σε 2-3 ταξίδια (αλλά δεν φαίνονταν άσχημα, το διαβεβαιώνω!) :D
Γέλασα με τις παρατηρήσεις σου - είναι πράγματι άξιον απορίας πως εμείς οι Κύπριοι βγάζουμε τα πιο κακά στοιχεία του εαυτού μας όταν ταξδεύουμε στην Ελλάδα, κυρίως.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου