Σάββατο, 23 Αυγούστου 2008

Αναντίστοιχα και τραγικάΔεν ξέρω, σκέφτομαι καμιά φορά ότι τα γεγονότα που συνθέτουν το παζλ ενός δελτίου ειδήσεων, ίσως θα μπορούσαν να συστήσουν μια πλοκή ανάλογως της σειράς με την οποία μεταδίδονται. Ένα δελτίο ειδήσεων έχει βέβαια σενάριο, εικόνες, αφηγητές, μαρτυρίες, αλλά οι ιστορίες είναι αυτόνομες και δεν επιχειρείται μια νοηματική διασύνδεση. Μέσα όμως στο αλαλούμ όμως αυτό ο τρόπος που κάποιος ιεραρχεί την σειρά αναμετάδοσης των γεγονότων είναι ενδεικτικός απο τη μια για το που δίδεται βαρύτητα, αλλα επίσης, μπορεί κάποιος να μεταδώσει ένα πέραν των γεγονότων μήνυμα μέσα από παράλληλες πλοκές. (μήπως βλέπω πολύ Ιναριτού?), με την διασύνδεση να γίνεται στο μυαλό του ακροατή χωρίς σχόλια.

Για παράδειγμα αν η ψεσινή είδηση ότι ένα σκυλί φρόντισε ένα εγκαταλελειμένο νεογέννητο βρέφος θηλάζοντάς το, μπεί αμέσως μετά την είδηση ότι χορηγήθηκε ένεση ευθανασίας στο μικρό Κόλιν, το νεογέννητο εγκαταλελειμμένο λιμοκτονόν φαλαινάκι που γεμάτο δαγκωματιές καρχαριών προσέγγισε τις αυστραλιανές ακτές ζητώντας τροφή, μάλλον η διασύνδεση θα προσκόμιζε μια δυσάρεστη πλοκή για το ανθρώπινο είδος με την ασχολίαστη παρουσίαση μιας ανακόλουθης δυστυχώς πράξης. Το ζήτημα είναι μπορεί ο θεατής να επιχειρήσει αυτήν την διασύνδεση?

12 σχόλια:

Μενελαος είπε...

Χε Χε Χε! Δάσκαλε που δίδασκες. Δεν μπορείς να παίξεις με το μυαλό του ανθρώπου. Θεωρητικά μέσα από μία λογική και παραστατική ροή, μπορεί να συναντήσεις το πιο αλόκοτο παιχνίδι. Ξεχνάς όμως ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Αυτό που ονομάζεις λογική και συνοχή στο μυαλό σου και συνδέει τις ιστορίες, καταρίπτεται από μία νέα πολιτισμική πλοκή. Έχεις λοιπόν να διαλέξεις ανάμεσα στη λογική και στο πολιτισμικό αλμά, ή να το θέσω διαφορετικά στην φυσική τρύπα. Μπορείς να τα συγκρίνεις? Μάλλον όχι. Καλό σου βράδυ!!

Μενελαος είπε...

Ποιο θα ήταν το ελατήριο για να κάνεις κάτι τέτοιο? Η εξαργύρωση??

dokisisofi είπε...

Λες και σύ όμως ότι ειναι πολιτισμική ΠΛΟΚΗ αυτή που επιχειρεί να μπολιάσει με τρύπες τις συνάψεις.
Εγὠ εδὠ δε μίλησα για έλεγχο συνειδήσεων. Μίλησα για το αναπόφευκτο των διασυνδέσεων μετά από μια συγκεκριμένη διαδοχή των γεγονότων.
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να επιχειρείται καθοδήγηση των αντιδράσεων και σαφώς κρύβονται άλλα ελατήρια σε μια τέτοια πράξη.

Αλλά για πες. Συμφωνείς με την εκτέλεση του Κόλιν?

Μενελαος είπε...

Δεν θα σου πρόσφεραν ποτέ κάτι τέτοιο και μάλιστα επίσημα!! Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι κανόνες τις επικοινωνίας και του λόγου είναι τόσο ευέλικτοι και άνετοι που επιτρέπουν συσχετισμούς και διασυνδέσεις, τα ΜΜΕ έχουν ένα καταστατικό πλαφόν. Δεν πρόκειται να αλλοιώσουν την ποιότητα μίας μεμονωμένης ιστορίας, γιατί εκεί γίνεται η συζήτηση και όσο αφορά τις τμηματικές συνδέσεις, αυτά είναι προϊόντα που κινούνται πάνω σε ένα σιωπηλό ιστό!

Μενελαος είπε...

Η εκπομπή πνευματοκεντρικών διατυπώσεων από την πλευρά σου τιτλοφορείται επιχειρηματική εκπαίδευση!

Μενελαος είπε...

Δε μπορώ άλλο!!! Η κατίνα με πληγώνει!!

Μενελαος είπε...

Αγάπη μου, μωρούδι μου, ο κώδικας μιλεί!!

entelech1a είπε...

Hello και welсome back!!!Exασα επεισοδια.

dokisisofi είπε...

Χελόου εντελέχεια.

dokisisofi είπε...

Menelae
pote les na vgaleis ton metriasmo sxoliwn apo ta bloggs sou?

Μενελαος είπε...

Ουε κι αλι και τρισαλί! Μπήκα τώρα να δω για τον μετριασμό και έχω την εντύπωση η Ρουσλάνα έχει κλειδώσει το θέμα αυτό! Δεν υπάρχει τέτοια επιλογή!

Μενελαος είπε...

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά μετριασμός. Ξέρεις όμως ποια είναι η γνωμάτευση του φαρμακοτρίφτη και τι κώδικας γράφεται! Μπορεί.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου