Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008

Απλά, καθημερινά και ανυπόφορα


Είναι απίστευτο πόσο εγωϊσμό κρύβει ο καθέναςμας μέσα του. Καθημερινά διαπιστώνω πόση μεγάλη ιδέα έχουν κάποιοι για τον εαυτό τους και πόσο εύθραυστοι είναι με κάθε αρνητική κριτική. Θαρρώ πως είναι ένα περίεργο κράμα εγωισμού και ανασφάλειας. Πολύ επικίνδυνος συνδυασμός γι'αυτούς που συναναστρέφονται με τέτοια άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί κατά βάθος ξέρουν πόσο ψεύτικα είναι όλα όσα καμώνονται πως είναι και θεωρούν τους πάντες όχι μόνο απειλή για το προφίλ τους, αλλά απειλή και για την ιδέα που οι ίδιοι έχουν για τον εαυτό τους. Τα άτομα αυτά εχθρεύονται επίσης όποιον κάνει χιούμορ και τρέμουν την ειρωνία σαν το αρνί τον λύκο. Η ανασφάλεια τους αυτή τους κάνει εξαιρετικά ευάλωτους και πιέζονται συχνά να αυτοσαρκαστούν για να προλάβουν επιθέσεις. Είναι συνήθως φλύαρα άτομα που ζητούν συνεχώς τη σημασία και την επιβεβαίωση και ζουν με την ιδέα ότι έχουν κρυφούς και φανερούς θαυμαστές. Όταν τους πατήσεις τον κάλλο του εγωισμού με το να είσαι ειλικρινής και κάπως καυστικός, τότε το μεγαλόπνοο, αυτοκρατορικό ύφος μεταπίπτει στο επίπεδο του ξεκατινιάσματος. Αν είναι όμως περισσότερο μοχθηροί, τότε ξεκινούν εκστρατείας εκπαραθύρωσής σου αναζητώντας συμμμάχους. (Στο μπλογκιγκ αυτοί οι τύποι έχουν συνήθως μετριασμό σχολίων σε άτομα που δεν τους εκθειάζουν, δεν τους γλύφουν και κάνουν πλάκες εις βάρος τους).Αυτά τα άτομα επιζητούν επίσης εναγωνίως την αποδοχή και δεν διστάζουν να κάνουν εχθρό κάποιον που δεν τους έχει φταίξει σε τίποτα αλλά είναι εχθρός των "πόπουλαρ" υπολοίπων. Θεωρούν έτσι ότι έχουν κάνει τις απαραίτητες θυσίες για να είναι στην παρέα τους. Περιττόν να σημειώσουμε ότι και η παρέα τους διακατέχεται από τα ίδια και χειρότερα συμπλέγματα. Γενικά η κρίση τους καθοδηγείται από την επιθυμία τους να γίνουν αποδεκτοί.Επικίνδυνος αλήθεια συνδυασμός αυτός του ανασφαλή και εγωιστή.

Δεν είναι τυχαίο που σε μια Κύπρο 600.000 ψυχών έχουμε κάθε εκλογές και από καμμιά δεκαριά υποψηφίους για προέδρους. Στην Κύπρο υπάρχει έντονα ανεπτυγμένο το αίσθημα της εξαργύρωσης των καλών σχέσεων, της ανταλλαγής και της συναλλαγής, ενώ όλοι έχουν μια δυσανάλογη των ικανοτήτων τους, ιδέα για τον εαυτό τους. Η τιμή ενός ανθρώπου ζυγίζεται καμιά φορά με το με ποιούς και πόσους συναναστρέφεται και σπανίως θα δείς ανθρώπους να τολμούν να πάνε μόνοι τους σινεμά, θέατρα κτλ. (γυναίκες σχεδόν ποτέ). Το να είναι κάποιος συντροφιασμένος εξάλλου, θεωρούν ότι είναι η καλύτερη άμυνα από ειρωνίες και εμπαιγμούς και οι φίλοι χρησιμοποιούνται ως ζώνες ασφαλείας. Ως μονάδα είναι πολύ σπάνιο να κληθείς να αντιμετωπίσεις κάποιον ο οποίος είναι ανασφαλής και εγωιστής μαζί. Αμέσως θα προστρέξει στα μαλακά της κοινής του αποδοχής ( αν δεν την έχει θα την πλάσει)και της κοινής σου απόρριψης (θα φροντίσει δεόντως γι΄αυτήν). Το θέμα είναι πως όταν κάποιος δεν είναι ούτε ανασφαλής, ούτε εγωιστής, οποιαδήποτε προσβολή εναντίον του πέφτει σαν πέτρα σε τάφο. Δεν αισθάνεται το παραμικρό.

Άτε τζιαι καλόν Πάσκα να φτάσουμε...

14 σχόλια:

Διάσπορος είπε...

Τωρά που επαρακολούθησα τα διάφορα μπλογκς λλίον τζαιρόν, εκαταλαβα ηνταμπου λαλείς.
Δικαίωμαν τους όποιους έχουν μπλογκ να λειτουργούν τες σχέσεις τους όπως θέλουν.
Εν θα μιλήσω για τζιήνους.


Εν πιστεύω εγώ στον μετριασμόν καθόλου γιατί ένα μπλογκ για μέναν εννεν για να κάμνουμεν μόνον φάνς που μας ενθαρρύνουν τζιαι μιλούμεν ο ένας του άλλου, εν για να πειραζούμαστεν τζιαι να κρινούμαστεν τζιολας, τζιαι να τσιλλούμεν τα κουμπούθκια μας.

Φιλική συμβουλή όμως: Το πειράξιμον έσιη τα όρια του τζιαι την ώραν του, ψάξε την πτυχήν τούτην λαλώ σου το τέλλεια μα τέλλεια honestly.

Συμπαθώ σε, αποφάσισα. Με ενοχλείς αφάνταστα επίσης, τζιαι λαλώ το τζιαι μπροστά σου τζιαι πίσω σου. Έχω δυστυχώς αδυναμίαν στα άτομα που κόφκει ο νούς τους στροφές τζιαι πιάννουν το νόημαν εύκολα, τζιαι που εν συνάμα πολλά δύσκολοι αθρώποι, δύστροποι, πειραχτήρκα, καυστικοί, ευαίσθητοι, με αρχίδια, γνώσεις, τζιαι σώννουν την κουβένταν, τζιαι έν σύρνουν πίσω ποττέ τους.

Εννα γινούμεν φίλοι ξερω το, αλλά εννα μαλλώννουμεν. Πείραζε, αλλά γλέπου πότε πειράζεις λλιον γιατί έσιη θέματα ευαίσθητα. Είμαι μωρόν ευαίσθητον τζιαι έσιη πράματα που με πληγώννουν. Πρόσεχε τζιαι λλίον, να την κρατήσουμεν τη φφιλίαν, να συζητούμεν όποτε θέλεις. Ξέρε ότι μπορείς να γράφεις ότι θέλεις στο μπλογκ μου -δέ θθα σβήσω τίποτε, ποττέ, τζιαι κανενού. Ο εγωισμος μου εμέναν σηκώννει το κράξιμον, αλλά εννα τ'ακουσεις λλίον αμαν εν μου αρέσει πολλά η αψάδα. Πάλε φίλοι όμως ρε.

Έχω φάνς έναν σωρόν στο real life (άκου που εφτάσαμεν) ως συνθέτης, τζιαι δαμαί γυρεύκω άλλην τροφήν....

Απού'σιη φκιά, ακούει. (έσιης, ξέρω το)

---

Γεια σου κόρη,

Διάσπορος

dokisisofi είπε...

Διάσπορε, στο προηγούμενο μου μπλογκ, είχα κάποτε βάλει για ανάρτηση ένα απόφθεγμα του Αντρέ Ζιντ "καλύτερα να σε μισούν γι'αυτό που είσαι, παρά να σε αγαπούν γι'αυτό που δεν είσαι".
Εγώ προσπαθώ να μην υποκρίνομαι και να είμαι συνεπής και ειλικρινής με τον εαυτό μου και τους άλλους.
Εγώ είπα σε σχόλιο μου αλλού ότι από τα κυπριακά μπλογκς μ΄αρέσουν παραπάνω ( αν όχι και μόνο) το δικό σου και της Tubemap. Και συνεχίζω να το πιστεύω. Πιστεύεις ότι σ'αυτήν δεν είμαι καυστική? Απλά είναι άνετη και χαλαρή και ανταπαντά με χιούμορ. Εσένα αφού σε πειράζει να το αποφεύγω. (τώρα που το σκέφτομαι το λέει και στο προφίλ σου).

Όσο για το θέμα του ποστ έννοια σου και δεν αναφέρεται σε σένα, αλλά σε κάποιους άλλους για τους οποίους θα κάνω ξεχωριστά ποστ, ξεκινώντας μια παράδοση που άφησαν στη μέση οι κάφροι. Αν έχω όρεξη να δώσω κλωτσιά στην ανέμη του ξεκατινιάσματος. Προς το παρόν βαριέμαι.

Διάσπορος είπε...

Να συνεχίσεις να είσαι τζιήνη που είσαι. Δε θθα ασχολούμουν αν δε σσε εκτιμούσα όπως είσαι. Εντζιήστηκα για το πποστ τζιήνον γιατί εσιη συναισθηματικήν φόρτισην για μεναν λογω του θέματος. Μεν αγκριστείς ;P

agapitekyrieimerologie είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς η κυπριακή ράτσα στη μεγαλύτερη της πλειοψηφία εν αλλεργική στην κριτική τζιαι σε ο,τιδήποτε μπορεί να μειώσει ή να ρίξει τη δήθεν αξιοπρέπεια της. Συμπέρασμα:Θέλουμεν ένα μαζικό τεκάλεμιτ αλτρουισμού...
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
" έχουμε κάθε εκλογές και από καμμιά δεκαριά υποψηφίους για προέδρους"
... τζι' άλλους τόσους που ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΘΑ 'ΘΕΛΑΝ να ήταν υποψήφιοι αλλά εν έχουν το θράσος ή τις 'διασυνδέσεις' όπως τους 10 τολμηρούς. Εξού τζιαι σε κάθε καντούνιν υπάρχουν 10 προέδροι. Πρόεδρος Συλλόγου Κυνηγών, Πρόεδρος Συλλόγου Μαστίχας, Πρόεδρος Συλλόγου Σιέσε να σου περάσει. Φώναξε "πρόεδρε" σαν είσαι σε τόπο με κόσμο να δεις πόσοι θα γυρίσουν.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Όσον αφορά το να μη μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνοι μας θεωρώ την,ίσως, ως την πιο ανεξήγητη ανασφάλεια της ράτσας μας. Αρκετές φορές έτυχε να πάω για καφέ μόνη ή για σινεμά τζιαι στην επιστροφή ν'ακούω σχόλια τύπου "καλάν, είσαι πελλή; επήες μόνη σου;". Στα πρώτα σχόλια, ομολογώ, ένιωσα άβολα τζι'επροσπάθησα να μεν το κάμνω. Με τα χρόνια όμως κατάλαβα πως αν δεν μπορείς να συναναστραφείς μαζί ΣΟΥ, με τον ίδιο σου τον εαυτό, τότε πώς μπορείς να συναναστραφείς με άλλους; Τζιαι πλέον στα οποιαδήποτε σχόλια το δεξί αυτί λειτουργεί ως υπουργείο εσωτερικών τζιαι το αριστερό ως υπουργείο εξωτερικών.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Τωρά για τα καυστικά σου σχόλια, συνέχισε, γουστάρω!
Βοηθάς με!

tubemap

dokisisofi είπε...

xaXAxaXA

"proedros shese na sou perasei" LOL

Ase re tubemap, epiksame me ton kathe magalomeni xorkato pou epeidi ekatse 2 sinedriaseis kai emathe ti simenei "imerisia diataksi" eginiken mou kai politikon zwon (TO ZWON) kai exei vlepseis gia tin korifi tou trapeziou kai tous diplous psifous.
Oso gia tin anasfaleia pou mas dernei afto ki an einai drama, kai sxetizetai kai me mia alli fovia "tin pellofovia" (eixa kai sxetiko post sto proigoumeno blogg). Min tixon kai se vgaloun gia trello. Poli simplegmatiki ratsi i kipriaki telika. Kai otan diastavrwnetai kiolas, epikindina sxizofreniki!!!

Π.Κ. είπε...

Δοκησίσοφη εσύ;;;

Χαίρομαι πολύ που σε ξαναβρίσκω.

Χρόνια πολλά για το ισχύον Δεκαπενταύγουστο!

dokisisofi είπε...

Poli xairomai pou me anakalipsate!!!!
Efxaristw gia tis efxes kai antapodidw:))
Mallon itan afto to post pou me martirise e?
( o titlos einai apo palio tou perasmenou post me entelws alli thematiki, grammeno animera dekapentavgoustou, to prwto prwto mou post ever. To thimaste?)

dokisisofi είπε...

(ennow tou prwtou mou blogg)

mipws na to anasirw apo ta sirtaria? nai alla emena kati pou lew prin apo ena lepto kai stamata na me ekfrazei, oxi kati pou graftike prin apo akrivws ena xrono:s

Απόστολος είπε...

Δοκησίσοφη,
σε μερικά θα συμφωνήσω, σε άλλα θα διαφωνήσω. Συμφωνώ πάνω απ' όλα στην ψυχολογική ανάλυση του κύπριου μπλόγκερ που έκανες, διότι είναι φαινόμενα που συναντούμε. Οι συμμαχίες, οι λυκοφιλίες κτλ. Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι δεν κατανοούν πως το ιστολογείν είναι απλώς μια μορφή επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και τίποτα περισσότερο.

Πιστεύω πως ορισμένοι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στην ζωή τους, πασχίζουν να αναδειχθούν διαδυκτιακά. Τώρα αν αυτό είναι απαραιτήτως κακό, δεν μπορώ να το κρίνω, και ως εκ τούτου δεν δύναμαι να το κατακρίνω.

Αναμένω να κάνεις κι ένα αφιέρωμα για τους πορωμένους κύπριους μπλόγκερς :)

dokisisofi είπε...

Simfona me ton giatro Mikellidi pou toso poli simpatheis :P (ki esena afto itan to prwto sou post swsta?), o anthropos kanei panta kai pantou tis idies sxeseis kai exei tis idies simperifores. An sti zwi tou einai anasfalis ki egwistis kai koptetai mono gia tin aftoeikona tou tote afta tha antikatoprtrizontai se kathe tou praksi. O tropos pou antidra stis prosvoles, o tropos pou xairekakei, i tasi tou na taftizetai me tous pollous se lithovolismous tou diaforetikou, i taktiki tou na dinei defteres efkaries, o sevasmos tou stin antitheti apopsi, ola afta einai stoixeia tou xaraxtira pou vriskei kaneis kai sto blogging. Gia paradeigma,to na grafeis post kai na me thaveis, na dimosieveis sxolia pou me loidoroun episis kai na lene to makri tous kai to konto tous kai na mi mou dineis to dikaiwma logou logw metriasmou sxoliwn, afto egw to vriskw to ligotero anasfales kai egwistiko. Kai as min anaferthw stin soft diplomacy na vgazeis olo ton kosmo psychopathi kai na skiagrafeis kai ton typo tis sxizofreneias apo tin opoia "pasxei" epikaloumenos tin epistimi sou, mono kai mono de se glifei me sxolia kai exei to thrasos na peripezei.
Alla astous aftous kai ti stathmi tis ithikis tous. Me tous filous mas ti ginetai. Kai edw erxomaste stin klassikoteri twn kipriakwn nootropiwn, aftin tis "den iparxoun filies oan xreiazetai gi aftes na pareis thesi kai na tis iperaspisteis. O kathenas opws estrese tha koimithei. Afto eleipe na me kiriksoun ki emena ektos". Opws vlepeis ta panta antanakloun ton xaraxtira mas.

Απόστολος είπε...

Από απλή περιέργεια: ποιος είναι αυτός που έχει βάλει μετριασμό σχολίων;
Πέντε ε/κ ιστολόγια παρακολουθώ μόνο (δοκησίσοφη, μιχάλης, άνευ, πίττας, αντιπαρακμή) κι έχω χάσει επεισόδια μου φαίνεται! :)

Κάποτε διάβαζα και καμιά δρακούνα. Πλέον έγινε όπως το σεξ εντ δε σίτυ...

dokisisofi είπε...

Metriasmo pros olous eks oswn gnwrizw exei (stin kipriaki blogosfaira) o antixrhstos kai epilektiko metriasmo (mono gia mena tromara mou kai merikous allous kserw gw) oi xwrikos, psychia, to ilithio agrino kai o leksipenitas (o telefteos sta kala kathoumena epeidi me mplokaran oi alloi 2 kai ekanan olokliro salo me fans kai istories, vgike ki aftos kai katethese ton ovolo tis aporripsis ksekarfwta. Kai ksereis to anekdoto.Peiraxtikan pou tous eipa fasistes kai logokrites. Tora, meta to paron post piran fotia ta mpantzakia pollwn kai o telefteos me evale kai sta...favorites. ( enw prin diegrafe akoma kai ton kafene).
Pantws einai alithia oti diaisthanomeni tin ipokrisia pollwn tous efera ksepitide sta oria tous kai apokalifthike afto aktivws pou perimena. Afto pou lew sto post. An theleis ksanakane ton kopo na to diavaseis.
Etsi eimaste oi eksaggeloi, otan den exoume nea efxarista na poume, kalitera na mi leme kanena. "Glife na peraseis"an de thes na apokleisteis.
Esena omws, poia einai i apopsi sou alitheia? Pws tha xaraxtirizes kapoion pou se sizitisi me thema esena, se apokleiei apo ton sxoliasmo? Kai lene xidaiotites xoris na sou dimosievoun tis apantiseis (pou mono xioumoristika sxolia periexoun)?

Alla ti lew, esy epwfelithikes apo ti diagrafi tou blogg mou kai diedides psevdi oti se evrisa. Pali kala pou ta eixa filaksei ola kai sou thimisa ti eixa pei. Kai loufakses kai sy kai allakses tropari mazi me ta zatoichia sou.
(alithia posa einai:PP)

Απόστολος είπε...

Νομίζω τα συζητήσαμε στο παρελθόν αυτά. Είχες πει πως δεν ξέρεις τι παίζει με το εναλία, πως αποδείχτηκα ψεύτης (ή κάπως έτσι) κτλ. Και νομίζω πως γνωρίζεις πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η σχέση σου με τον ζατοίτσι είναι κάτι που πρέπει να το ψάξετε κι οι δυο σας. Είναι πάντως λίγο κουφός τύπος. Μια έτσι και μια αλλιώς, κυκλοθυμικός όπως κι εσύ Δοκ. Μην ξεχνάς πως πολλάκις την έχει πει και σε μένα επειδή δεν πέταξα τον άνευ έξω απ' το ιστολόγίο μου.

Το "πόσα είναι" δεν το έπιασα!

Anti-Christos είπε...

Μάνα μου, χαρώ σε, dokisisofi!

Παραμονές του 15αυγουστου, η έννοια σου ήταν το προφίλ του μέσου blogger?

Κρίμα να μην έχεις 10 φίλους να σε πάρουν ως τη θάλασσα να βουττήσεις να σου περάσει η κάψα!

Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις τον μέσο blogger, αλλά όχι τον εαυτό σου, που μας είναι και αδιάφορος.

Γράψε κανένα ποίημα να σου περάσει. Και του χρόνου να ζητήσεις από τον telethon να σου αυξήσει την επιδότηση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου